Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Göteborgstekniken som vill rädda planeten

GP har, tillsammans med Business Region Göteborg och Västsvenska handelskammaren, listat 13 bolag i Göteborg som satsar grönt och hållbart.

Bolagen är framtagna under rubriken "Spännande och gröna företag i Göteborgsregionen".

De olika teknikerna kan mycket väl vara en del av framtiden, för att rädda planeten, enligt Sofia Carlsson Mc Conell på Green Gothenburg:

– Jag tror absolut att de företag vi har plockat fram kan göra skillnad. Det här är smarta, gröna företag som kan rädda världen. Vi ser att idéerna kan skalas upp och fungera i många länder, säger hon.

Azelio

Bolaget hette tidigare Cleanergy och är specialiserat på energilösningar med högeffektiv och modulär koncentrerad solenergi med energilagring. Teknologin beskrivs ha en unik förmåga att lagra energin under lång tid för distribution av ren el under dygnets alla timmar, till en låg kostnad.

Clean Motion

Clean Motion grundades 2009 och har tillverkat cirka 300 stycken eltaximopeder, under märket Zbee. Fordonen klassas som trehjuliga EU-mopeder har sju mils räckvidd. Bolaget har sitt säte i Lerum. "En supermodern tuk-tuk", beskrev vd Göran Folkesson fordonet i en GP-intervju förra året.

Greenbyte

Ökar värdet av förnyelsebar energi – med hjälp av molnet. Greenbytes system heter Greenbyte energy cloud där man samlar all data på ett ställe och sedan bearbetar den för att förbättra avkastningen från förnybara energitillgångar. "Lite som ett Google analytics för förnybar energi", skriver techsajten Breakit om bolaget.

Infracontrol

Ska med it-lösningar göra städer smartare. Tanken är att tekniken utnyttjas för att hjälpa människan istället för tvärtom. Resultatet ska bli användarvänliga stödsystem som leder till höjd säkerhet, minskad energiförbrukning, förbättrad arbetsmiljö och bättre utnyttjande av investeringar.

Insplorion

Ett life science-bolag som utvecklar en egen sensorteknologi som på ett nytt sätt ser vad som händer i ytskikt på nanonivå. Teknologin säljs som färdiga mätinstrument till forskare. Teknologin utvecklas även till sensorsystem för industriell övervakning och interaktiva slutprodukter som exempelvis statusmätning hos fordonsbatterier och gasövervakning.

Lumen Radio

Lumen Radio erbjuder en strömsnål lösning för trådlös kommunikation. Inom professionell ljusstyrning är de marknadsledande och har etablerat sig i Hollywood och växer nu kraftigt inom Internet of Things.

Metry

Ytterligare ett bolag som hjälper energibolagen att göra smartare saker av sin data. Genom att digitalisera energiförbrukningen ska energiuppföljningen förenklas. Metry samlar all energidata på ett ställe.

Minesto

Grundades 2007 genom ett samarbete mellan Saab, Chalmers innovationscentrum och uppfinnaren Magnus Landberg. Arbetar med att utvinna energi ur tidvattenströmmar genom en produkt som enklast kan beskrivas som en vinge som seglar i tidvattenströmmen med en turbin på undersidan som genererar el.

Powercell

Powercell skapar en vätgaslösning i den elektrifieringstrend som råder inom fordonsindustrin. Vätgasen omvandlas till energi och fungerar som ett batteri men effektivare och helt miljövänligt.

Scandinavian Enviro Systems

Bolaget grundades 2001. Scandinavian Enviro Systems återvinner däck och ska etableras globalt med sin miljöteknik. Deras återvinning sker via termisk uppvärmning vilket innebär att däcken väldigt snabbt värms upp till 600 grader i ett stängt och syrefritt kärl. LÄS MER

Swedish Algae Factory

Swedish Algae Factory odlar en speciell typ av kiselalger, vars skal fångar in ovanligt mycket ljus och på det viset kan användas för att öka effektiviteten på exempelvis solpaneler. Har prisats av Världsnaturfonden.

Trine

Trine arbetar med att bygga hållbara energilösningar, så som solceller, i tredje världen, finansierat genom crowdfunding. Collectorgrundaren, den lokala näringslivsprofilen Lena Apler, är en av rådgivarna till startupen. Trine har försett över 170 000 människor i Afrika med solenergi.

Velove

Bort med lastbilarna inne i stan. Ersätt dem – med lastcyklar. Fraktjättarna DHL och DB Schenker har investerat i bolaget som med hjälp av elcyklar satsar på en ny lösning för så kallad last mile-delivery.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.