Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Göteborgska teknikbolaget Cellink rusar på börsen

Bioteknikbolaget Cellinks senaste kvartalsrapport visar en ökad omsättning på 377 procent. Nu fortsätter Göteborgsbolaget att rusa på Stockholmsbörsen.

Resultatet för september till december 2020 (fyra månader då bolaget håller på att byta räkenskapsår) visade en omsättning på 239 miljoner kronor, en ökning med hissnande 377 procent mot motsvarande period året innan.

En bidragande orsak till lyftet är Cellinks köp av life-science-bolaget Scienon som bidragit med 152 miljoner i omsättning.

LÄS MER: Hans biobläckbolag växer hundratals procent

LÄS MER: Stora affärer för lilla Cellink

Rörelseresultatet för perioden landade på drygt 40 miljoner kronor. Vinsten efter skatt blev drygt 13 miljoner.

Till Di säger Cellinks vd Erik Gatenholm att han vill bygga ett ”enormt” bolag som ska finnas de närmaste 100 åren.

Under hösten passerade det unga bolaget en värdering på motsvarande en miljard dollar – cirka 8,3 miljarder kronor – och nådde då status som en så kallad ”enhörning”. Begreppet fångar de sällsynta bolag som på några få år växer så snabbt att de når ett mångmiljardvärde. Cellink är just nu värt över 15 miljarder kronor på Stockholmsbörsen.

Cellink rusar på börsen

Då Cellink fortsatt vill prioritera tillväxt föreslår styrelsen ingen aktieutdelning.

Rapporten togs också emot väl på börsen. Klockan 12.20 på torsdagseftermiddagen hade bolagets aktie gått upp 24 procent. Sedan årskiftet har den stigit drygt 75 procent.

LÄS MER: Cellink har gått från startup till börsgunstling

Cellink grundades i Göteborg 2016 av Erik Gatenholm och Hector Martinez. Bolaget har utvecklat en 3D-biobläckskrivare och ett biobläck som blandas med levande celler som kan skriva ut mänskliga vävnad. Den mänskliga vävnaden kan i sin tur användas för läkemedelsutveckling, kosmetikatester och ska på sikt kunna skriva ut kompletta mänskliga organ.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.