Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Erik Selin bättrar på sin ägarportfölj med en svenskgrundad kinesisk bostadsutvecklare.  Bild: Lisa Thanner
Erik Selin bättrar på sin ägarportfölj med en svenskgrundad kinesisk bostadsutvecklare. Bild: Lisa Thanner

Göteborgsk fastighetsmiljardär satsar på kinesiska bostäder

Fastighetsjätten Balders vd Erik Selin räknar med en massiv urbanisering i Kina framöver. Därför har mångmiljardären valt att köpa in sig som delägare i den svenskgrundade kinesiska bostadsutvecklaren White Peak.
– Jag tror det blir fantastiskt bra helt enkelt, säger Balderchefen till Dagens industri.

De senaste månaderna har Göteborgs fastighetsmagnat Erik Selin varit på shoppinghumör. Förutom investeringar i nischbankerna Hoist och Resurs har mångmiljardären även bättrat på sitt ägande i Collector, i vilket Balder står som största aktieinnehavare.

Blir delägare i White Peak

Nu bekräftar Erik Selin för Dagens industri att han även har gått in med kapital på den kinesiska bostadsmarknaden. Hur mycket det rör sig om vill han inte berätta.

– Utan att gå in på belopp kan jag bekräfta att jag gått in som delägare i WP, säger han i en kommentar till Dagens industri.

Kinesiska WP, eller White Peak som bolaget heter, grundades av svensken Jesper Jos Olsson, tidigare känd under it-yran med sin konsultfirma Icon Medialab. Han har tidigare sagt till Dagens industri att WP producerar omkring 6 000 bostäder per år, omsätter 4 miljarder kronor, har en årlig tillväxttakt på 30 procent och uppvisar god lönsamhet.

"En stor marknad"

Jesper Jos Olsson är inte den enda ägaren i bolaget med svensk bakgrund, både Första och Andra AP-fonden finns med på listan, uppger tidningen.

Ett skäl till varför Erik Selin nu går in som delägare i WP är affärsmannens syn på landets fortsatta urbanisering.

– Jag skulle tro att urbaniseringen i Kina innebär att 300-400 miljoner människor kommer flytta in i städer, vilket innebär en mycket stor marknad. Det svenska sättet att driva bolag hållbart tror jag kommer röna fortsatt stor uppskattning där. Så jag tror det blir fantastiskt bra helt enkelt”, säger Erik Selin till Dagens industri.

GP har sökt Erik Selin för en kommentar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.