Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Erik Gatenholm, vd för Cellink, menar att patenten på företagets printhuvudteknik är en viktig början. Bild: Anders Hofgren
Erik Gatenholm, vd för Cellink, menar att patenten på företagets printhuvudteknik är en viktig början. Bild: Anders Hofgren

Göteborgsföretaget Cellink får viktigt patent beviljat

På tisdagen beviljades bioteknikföretaget Cellink patent på den svenska marknaden för sin printhuvudteknik för bioprintning.
– Det är väldigt spännande, säger vd Erik Gatenholm.

Göteborgsbaserade Cellink, som tillverkar 3D-skrivare för mänsklig vävnad, introducerades på Stockholmsbörsens huvudlista i april, trots den rådande pandemin. I fjol utsågs dessutom kvartetten bakom företaget till Årets Företagare i Sverige.

Nu har bolaget fått patent på sin printhuvudteknik för bioprintning. Tekniken som Cellink nu är ensamma om att få använda, är utvecklad i företagets lokaler i Göteborg.

– Det är en viktig början för oss som som globalt bolag. Vi jobbar här i Göteborg men säljer produkterna världen över. Vi är tacksamma för det stödet vi fått från investerare under resans gång så att vi har kunnat arbeta aktivt med patentskydd, säger Erik Gatenholm, företagets vd.

”Brett skydd”

För bara två veckor sedan fick bolaget även patent på sin första teknik i USA.

– Det är väldigt spännande att få det godkänt. Nu har ju situationen för patentmarknaden i vår bransch förändrats. Det finns många bolag på marknaden, därför är det viktigt att vi skyddar de tekniker vi tar fram, säger Erik Gatenholm.

Nu är Göteborgsföretagets mål att fortsätta växa, och att utöka globalt.

– Vi söker såklart ett så brett skydd som möjligt. Vi kämpar på, även om det är svåra tider just nu. Vi gör allt vi kan för att arbeta vidare med idéer och med tekniken.

Cellink utvecklar 3D-skrivare som skriver ut mänsklig vävnad och organ. Bolaget har kunder som universitet, forskningsinstitut och läkemedelsbolag, i 55 länder.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.