Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Erik Gatenholm, vd Cellink, företaget som hoppas kunna 3D-printa organ.
Erik Gatenholm, vd Cellink, företaget som hoppas kunna 3D-printa organ. Bild: Anders Hofgren

Göteborgsbolaget rusar på börsen – vill printa organ

Göteborgsbaserade börsbolaget Cellink meddelade under tisdagen att de ingått ett nytt samarbete. Beskedet fick aktien att rusa på Stockholmsbörsen.

Vid börsens stängning på tisdagseftermiddagen var kursen upp 14,79 procent jämfört med torsdagens stängning. Dessutom har analysbolaget ABG tagit upp bevakning av bolaget, med en riktkurs på 625 kronor.

Cellink, som verkar inom så kallad 3D-bioprinting, meddelade på tisdagen att de ingått ett nytt samarbete med UPM Biomedicals. Enligt ett pressmeddelande kommer företagen kunna dra nytta av varandra, UPM har expertkunskaper när det gäller ”icke-animaliska nanocellulosamaterial”.

– Vi var det första företaget som tog cellulosabaserat biobläck till marknaden och samarbetet med UPM innebär fler möjligheter. Företag måste samarbeta för att kunna påverka, vilket detta samarbete är ett bevis på. I framtiden ser vi att dessa teknologier kan användas för att reparera eller ersätta vävnader, vilket är väldigt spännande, säger Erik Gatenholm, vd för Cellink, i ett pressmeddelande.

Förhoppningen är att bolagen tillsammans ska kunna tillverka vävnader eller hela organ på konstgjord väg. Att använda material som inte härrör från andra djur, skulle potentiellt kunna minska risken för bortstötning vid framtida transplantationer. Metoderna är dock fortfarande under utveckling.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.