Göteborgs stad placerar sig på plats 216 i Svenskt näringslivs ranking av näringslivsklimatet i landets kommuner, vilket är ett hopp uppåt från fjolårets placering (222).
Göteborgs stad placerar sig på plats 216 i Svenskt näringslivs ranking av näringslivsklimatet i landets kommuner, vilket är ett hopp uppåt från fjolårets placering (222).

Göteborgs låga näringslivsrankning – "Inte godkänt"

Under närmare tio år har Göteborgs kommun fallit i Svenskt Näringslivs årliga mätning av företagsklimatet i landets kommuner. Nu bryter staden den dalande trenden och klättrar svagt i rankningen. Men det är från väldigt låga nivåer, enligt kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M).
– Under en lång rad år har vi haft en dålig utveckling och de resultat vi ser nu är inte godkänt.

ANNONS
|

Varje år mäter Svenskt Näringsliv företagsklimatet i landets 290 kommuner via en enkät utskickad till drygt 30 000 företagare i Sverige. Enligt den slutgiltiga rapporten hamnar Göteborgs stad på plats 216 i år, vilket är sex placeringar bättre än i fjol.

Men för en kommun som enligt all statistik står sig starkt jämfört med hur det ser ut på andra håll i landet är placeringen bland de 90 sämsta inget att hurra över, enligt Svenskt Näringslivs regionchef Rudolf Antoni.

– Sett till statistiken så borde Göteborg åtminstone ligga bland topp hundra, inget annat är rimligt egentligen. Det är upp till bevis för kommunen, säger han.

ANNONS

Kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) delar den uppfattning.

– Under en lång rad år har vi haft en dålig utveckling och de resultat vi ser nu är inte godkänt. Samtidigt är jag glad över att vi kan se ett litet trendbrott, om än från väldigt låga nivåer, säger Axel Josefson.

Kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson är inte nöjd med resultatet från Svenskt Näringslivs undersökning om företagarklimatet i Göteborg.
Kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson är inte nöjd med resultatet från Svenskt Näringslivs undersökning om företagarklimatet i Göteborg. Bild: Anders Ylander

Mycket kvar att rätta till

Tack vare företagens något mer positiva allmänna omdöme samt upplevelsen av att kommunens hantering av lagar och regler har förbättrats klättrar Göteborgs kommun i näringslivsrankningen.

För att nå upp till de nivåer som exempelvis Stockholms kommun (116) ligger på, i närheten kring de hundra bästa, krävs dock omfattande attitydförändringar i Göteborg, enligt regionchefen Rudolf Antoni.

– Det viktigaste och kanske det svåraste för kommunen är att återvinna företagarnas förtroende. För att nå dit måste attityden bland politiker och tjänstemän förbättras, att dessa grupper funderar på om de ser företagen i kommunen som en tillgång eller som ett problem.

"Det är förstås allvarligt att Göteborg, som är motorn i regionen, har ett så svagt företagsklimat", säger Rudolf Antoni, regionchef på Svenskt Näringsliv Västra Götaland i ett pressmeddelande.
"Det är förstås allvarligt att Göteborg, som är motorn i regionen, har ett så svagt företagsklimat", säger Rudolf Antoni, regionchef på Svenskt Näringsliv Västra Götaland i ett pressmeddelande. Bild: ERIK MÅRTENSSON / TT

Utöver den upplevda attitydproblematiken kritiserar även företagen i Göteborg konkurrensen från kommunens bolag och verksamheter.

Axel Josefson säger att han ska ta med sig Svenskt Näringslivs stödpunkter.

– Attitydfrågan är oerhört väsentlig. Så även kopplingen till vilken verksamhet som kommunen ska utföra och vad andra intressenter faktiskt kan utföra. Vi har ett uppdrag i årets budget på att se över hela bolagssfären i kommunen, säger han.

ANNONS

Göteborgsregionens toppkommun

Bland Göteborgsregionens (GR) 13 kommuner klättrar nio av dem i enkätundersökningen. Däribland Partille som under lång tid toppat näringslivsrankningen i GR. Partille klättrar från fjolårets åttondeplacering till en sjundeplats.

Det är dock inte alla kommuner i Göteborgsregionen som pekar uppåt. Såväl Ale och Tjörn tappar stort med 65 respektive 46 placeringar jämfört med mätningen i fjol. Och likt rankningen över företagsklimatet 2018 fortsätter Alingsås och Lilla Edet att placera sig i botten.

Axel, borde inte kommunens politiker och tjänstemän besöka Partille, Härryda och Vårgårda som alla platsar på topp-tio-listan i Sverige?

– Jag är väldigt glad att det går bra för de kommunerna och vi har säkert en hel del att lära från dem. Men ta Partille som exempel, en kommun med 30 000 invånare medan Göteborg har 500 000 – vi behöver hitta lösningar som gör att vi kan hantera våra volymer. Det går inte alltid att kopiera rakt av, säger Axel Josefson.

Så placerar sig Göteborgsregionens kommuner i Svenskt Näringslivs kommunrankning

KommunRankning 2019 Rankning 2018
Partille78
Härryda1015
Öckerö1332
Mölndal7272
Stenungsund 8677
Lerum114144
Ale 15893
Tjörn 162116
Kungälv173184
Göteborg216222
Lilla Edet228235
Alingsås230237

Topp tio i riket

KommunLänRankning 2019Rankning 2018
SolnaStockholm11
HöganäsSkåne23
StaffanstorpSkåne37
VårgårdaVästra Götaland49
SollentunaStockholm55
VellingeSkåne 62
PartilleVästra Götaland78
FalkenbergHalland810
TrosaSödermanland912
HärrydaVästra Götaland1015

Tio sämsta i riket

KommunLänRankning 2019Rankning 2018
PajalaNorrbotten290290
LindesbergÖrebro289269
NoraÖrebro287272
EmmabodaKalmar286288
DoroteaVästerbotten285259
NorbergVästmanland284276
RagundaJämtland283270
FagerstaVästmanland282283
ArvidsjaurNorrbotten281280
LysekilVästra Götaland280273
ANNONS