Den som vill köpa en bostad måste ha en kontantinsats motsvarande 15 procent av bostadspriset. Detta sedan Finansinspektionen införde bolånetaket 2010.
Och med de senaste årens stigande bostadspriser har det blivit allt svårare för den som står utanför bostadsmarknaden att ta sig in. En bostad som kostar tre miljoner kronor kräver exempelvis 450 000 kronor i kontantinsats. Unga är en särskilt utsatt grupp.
LÄS MER: Så har HomeQ förändrat kötiden för att få lägenhet i Göteborg
Därför vill Göran Persson, tidigare statsminister och i dag ordförande för Swedbank se över reglerna.
– Det blir ibland fullkomligt omöjligt för hårt arbetande unga människor att klara den saken, även om man sedan skulle klara sina amorteringar, säger han i en intervju med Di.
Han säger att ökade möjligheter för unga att köpa bostad uppväger risken med ökad skuldsättning för hushållen.
Bolån en kassako för Swedbank
– Unga människor som vill skaffa en bostad ska ha möjlighet att göra det. Gärna med att kanske låna lite mer då, men framför allt att hålla fast vid amorteringen så att man betalar av sina lån
LÄS MER: Ett år med pandemin – så påverkades vår privatekonomi
Swedbank har 23 procent av den svenska bolånemarknaden och tjänar alltså pengar på att folk tar bolån. Ordförande Persson vill se en debatt om bolånetakets framtid.
– Det finns mycket att göra här, och bostaden är en så viktig del av det vuxna livet – och även barns liv – att jag tycker att vi bör ta en ordentlig diskussion med Finansinspektionen om hur det här ska hanteras framöver.
Missa inte det senaste från GP Ekonomi!
Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.
Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.