Den 30-årige före detta kryptomogulen Sam Bankman-Fried åtalas av federala åklagare i USA. Han riskerar dryga böter och fängelse för misstänkta marknadsbedrägerier. Arkivbild.
Den 30-årige före detta kryptomogulen Sam Bankman-Fried åtalas av federala åklagare i USA. Han riskerar dryga böter och fängelse för misstänkta marknadsbedrägerier. Arkivbild. Bild: ABC News/AP/TT

FTX-grundaren Bankman-Fried åtalas i USA

Den tidigare kryptomogulen Sam Bankman-Fried åtalas på åtta punkter i USA. De omfattande anklagelserna rör bland annat bedrägeri och pengatvätt.
Åtalet kommer sedan Bankman-Fried gripits av polis i Bahamas och väntar på trolig utlämning till USA.

ANNONS
|

Åtalet är på 13 sidor och presenterades för en domstol i New York av åklagarmyndigheten. Fällande domar på samtliga åtalspunkter kan innebära 115 års fängelse för Bankman-Fried, säger Nicolas Biase som är talesperson för USA:s åklagare.

Bedrägerierna har enligt åtalet pågått sedan åtminstone maj 2019 fram till kollapsen i november i år.

Bank-Friedman, som förnekar anklagelserna, greps i måndags och väntas att bli utlämnad till USA. Den 30-årige tidigare miljardären beräknas vara skyldig ledande investerare inom FTX omkring 3,1 miljarder dollar, motsvarande över 30 miljarder kronor

Som mest var FTX värderat till cirka 32 miljarder dollar.

Enligt medieuppgifter pågick på tisdagskvällen förhandlingar i Nassau, Bahamas huvudstad, om en utlämning av Bankman-Fried till USA.

ANNONS

Advokat Mark Cohen, som representerar Bank-Friedman, säger att han "granskar åtalen och överväger juridiska och legala möjligheter", skriver AP.

Korthus föll

USA:s finansinspektion SEC beskriver det kollapsade kryptoimperiet FTX som "ett korthus byggt på bedrägeri". Sam Bankman-Fried dirigerade som vd för FTX ett upplägg riggat för att föra investerare bakom ljuset, skriver SEC i ett pressmeddelande.

Bankman-Fried målade upp en bild av att FTX skulle vara en säker handelsplattform för kryptotillgångar med avancerade program och rutiner för att skydda kundernas tillgångar. Samtidigt ska kapital som FTX dragit in från investerare – mer än 1,8 miljarder dollar enligt SEC – till stor del ha slussats vidare till imperiets hedgefond Alameda Research.

Alameda Research har sin tur bland annat ha använt pengarna till riskfyllda investeringar, utsvävande fastighetsaffärer och stora politiska donationer, enligt SEC.

Vid sidan av SEC:s process mot Bankman-Fried har finansmyndigheten CFTC också utrett och anklagat 30-åringen för brott.

Den 11 november stod det klart att det inte gick att rädda FTX och bolaget tvingades ansöka om konkursskydd i USA. Samtidigt avgick medgrundaren Bankman-Fried som vd.

Nav för kryptobolag

Bankman-Fried har sedan kollapsen befunnit sig i Bahamas, där FTX har sitt internationella huvudkontor. Önationen satsade för ett par år sedan på att bli ett världsnav för kryptobolag och lanserade då fördelaktiga regelverk.

ANNONS

Gripandet av Bankman-Fried gjordes bara en dag innan han skulle inställa sig till en utfrågning i ett senatsutskott i Washington DC tillsammans med konkursförvaltaren John J Ray III.

Kongressledamoten Maxine Waters, som leder representanthusets finansutskott, var besviken över att Bankman-Fried inte kunde utfrågas i utskottet på tisdagen.

FTX-kraschen – där hundratals bolag med direkt koppling till bolaget ansökt om konkursskydd – har skapat svallvågor i kryptovärlden. En rad externa bolag med exponering mot FTX-koncernen har också tvingats ansöka om konkurs, däribland kryptolångivaren Blockfi.

Den 11 november ansökte kryptohandelsplatsen FTX om konkursskydd i USA. Arkivbild.
Den 11 november ansökte kryptohandelsplatsen FTX om konkursskydd i USA. Arkivbild. Bild: Marta Lavandier/AP/TT
ANNONS