Bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M). Arkivbild.
Bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M). Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Forssell: Tullstopp viktigt för Ukraina

Sverige vill att de slopade tullavgifterna mellan Ukraina och EU ska förlängas. Men när unionens ministerråd möts senare i veckan är det oklart om medlemsländerna kommer att dra jämnt.
– Den svenska linjen kommer att vara väldigt tydlig, säger ansvarige ministern Johan Forssell (M) till TT.

ANNONS
|

Invånarna i Kiev och Lviv saknar vatten och el efter att Ryssland på nytt genomfört massiva bombningar mot civila mål.

På fredag möts EU:s utrikeshandelsministrar för att bland annat diskutera de handelslättnader mellan EU och Ukraina som införts till följd av kriget. För utrikeshandel- och biståndsminister Johan Forssells del står en förlängning av det tillfälliga slopandet av importtullar, som löper ut till våren, högt upp på prioriteringslistan.

– Vi anser att det är viktigt att ge Ukraina mer långsiktiga förutsättningar att komma nära Europa och se till så att den processen inte blir för ryckig, säger han.

Oklart Bryssel-läge

Som en del av detta vill man därför att undantaget för import- och antidumpningstullar förlängs med som minst tolv månader. I riksdagen finns ett brett stöd för den linjen.

ANNONS

– Det innebär att regeringen kan tala med en väldigt tydlig röst eftersom alla partier har ställt sig bakom detta, säger Johan Forssell.

Huruvida Bryssel kan komma överens i frågan är dock oklart.

– Det ärliga svaret är att vi får se hur diskussionen går på fredag. Jag vet att det finns andra aspekter av den här frågan också – vissa pekar på att man bara bör ge den här typen av handelslättnader till fullvärdiga medlemmar.

Egna intressen

Han lyfter också fram att det kan finnas medlemsstater som har egna intressen i vissa industrier som befinner sig i en konkurrenssituation med Ukraina, som i slutet av juni fick kandidatlistas av EU.

Ett land som vid återkommande satt sig på tvären vad gäller EU:s hållning gentemot Kiev är Ungern. Enligt Forssell finns dock inga signaler som tyder på att Orbáns regering kommer säga nej i det här fallet.

– Oavsett vilka linjer andra länder driver kommer den svenska linjen att vara väldigt tydlig, och vi kommer att göra vårt yttersta för att samla stöd kring den. Därför hoppas jag naturligtvis också att det blir stor enighet i frågan, säger han.

ANNONS