Ett vaccin mot corona-viruset gjorde att världens börser lyfte på måndagen. Bilden visar en vaccinationsspruta mot vanlig influensa.
Ett vaccin mot corona-viruset gjorde att världens börser lyfte på måndagen. Bilden visar en vaccinationsspruta mot vanlig influensa. Bild: Kallestad

Forskarkritik mot vaccinhopp: "Vill se datan"

Under måndagen rusade världens börser efter att AstraZeneca-ägda företaget Moderna rapporterat om lovande tester av ett corona-vaccin. Nu riktar flera forskare kritik mot resultaten – och varnar för att förhoppningarna kan vara överskattade.

ANNONS

Kursen för det Astra-ägda bolaget Moderna rusade under måndagens handel på New York-börsen, efter att företaget meddelade framgångar i jakten på ett vaccin mot corona.

Den inledande mindre studien visar i huvudsak att testpersoner utvecklade antikroppar och att inga allvarliga biverkningar uppmärksammades. Den andra fasen av tester har godkänts av amerikanska myndigheter och enligt planerna ska de så kallade fas 3-testerna inledas i juli.

Beskeden väcker hopp om att ett vaccin kan vara nära – men också kritik.

LÄS MER:Möjligt genombrott kring coronavaccin för Astra Zeneca-bolag

LÄS MER:Astra hoppas leverera 30 miljoner vaccindoser i september – till Storbritannien

Minst åtta av 45 hade antikroppar

Till den amerikanska medicin-tidskriften Stat News säger två intervjuade forskare att många frågetecken återstår att räta ut innan ett vaccin finns tillgängligt.

ANNONS

– När ett företag som Moderna med så otroligt stora resurser säger att dom har genererat antikroppar som neutraliserar SARS-2 hos människor, då skulle jag verkligen vilja se all data i analysen de använder, säger John Rose, vaccinforskare vid Yales universitet.

Tidskriften Stat påpekar också att Moderna endast redovisade resultaten för åtta av de 45 personer som deltog i den tidiga studien. Om de 37 återstående faktiskt utvecklade antikroppar är fortfarande okänt.

– Jag tycker att det är lite problematiskt att de inte har publicerat resultaten från deras pågående försök som de nämner i press releasen, säger Anna Durbin, från John Hopkins Universitetet till Stat.

Hon tillägger dock att hon tycker det är rimligt att känna sig "försiktigt optimistisk" utifrån vad Moderna har berättat hittills.

ANNONS