Vilka försäkringar behöver en barnfamilj? Experten Gustav Jonsson ger sina bästa råd. Arkivbild.
Vilka försäkringar behöver en barnfamilj? Experten Gustav Jonsson ger sina bästa råd. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Försäkringarna ni behöver som barnfamilj

Villan, vovven, volvon – och kanske vården? Som barnfamilj gäller det att ha rätt försäkringar ifall olyckan är framme, men att undvika att betala dyra slantar för onödiga garantier. Här guidar experten till vilka försäkringar en barnfamilj behöver, och vilka man kan skippa.

ANNONS

– Runt årsskiftet eller till våren är det vanligt att man ser över sin privatekonomi, och då är försäkringar en viktig del, säger Gustav Jonsson, jurist på stiftelsen Konsumenternas Försäkringsbyrå, som ger oberoende vägledning till privatpersoner. Han fortsätter:

– Det finns risker med att vara underförsäkrad, men det kan också vara så att man är överförsäkrad.

Hur ska man då navigera i försäkringsdjungeln?

Lagkrav eller bra att ha?

Den enda försäkringen man faktiskt måste ha enligt lag är en trafikförsäkring om man äger ett fordon. Den ersätter personskador och skador som bilägaren orsakar. Ofta behöver du dessutom teckna en hel- eller halvförsäkring för att skydda bilen ytterligare, men det är frivilligt.

ANNONS

Utöver det faktiska lagkravet så delar Gustav Jonsson upp försäkringarna i två kategorier: nödvändiga och bra att ha.

Inom den första kategorin hamnar hemförsäkring, barnförsäkring och reseförsäkring. Men det sistnämnda bara om man planerar att vara hemifrån längre än 45 dagar. Läkarvård utomlands eller transport hem vid en olycka kan bli riktigt dyrt annars.

Är semestern däremot kortare än 45 dagar så ingår reseskydd alltid i hemförsäkringen.

– Vad gäller hemförsäkringen så kan namnet ibland bli missvisande. Det är snarare som en grundförsäkring, ett paket av olika nyttiga försäkringar: reseskydd, ansvarsskydd, rättsskydd med mera, säger Gustav Jonsson.

Viktigt komplement

Barnförsäkring är ett viktigt komplement, enligt Konsumenternas Försäkringsbyrå. Ofta är barnet försäkrat via förskolan eller skolan – men det täcker bara olycksfall. En privat barnförsäkring täcker däremot oftast både sjukdom och olycksfall.

– Det är viktigt att man tecknar en barnförsäkring så snart barnet är fött, säger Gustav Jonsson.

I kategorin "bra att ha" hamnar inkomstförsäkring, livförsäkring, djurförsäkring, olycksfallsförsäkring samt sjuk- och olycksfallsförsäkring.

– Det är alltid individuellt vad man väljer att ha, det finns inget 100 procent rätt eller fel. Men ta hellre en hemförsäkring än en olycksfallsförsäkring om du måste prioritera.

Prioritera bort

Försäkringar man däremot kan fundera på att prioritera bort helt är bland annat produktförsäkringar, id-skydd, extra avbeställningsskydd och sjukvårdsförsäkring.

ANNONS

– Om man vill ha en produktförsäkring så finns det ofta elektronikskydd i hemförsäkringen som man kan koppla på istället. Likaså id-skydd, det finns faktiskt i de flesta hemförsäkringar, säger Gustav Jonsson.

När man har bestämt sig för vilken typ av försäkring som ska införskaffas kommer nästa steg: att sålla mellan hundratals erbjudanden och från olika bolag.

– Ett misstag folk gör är att de bara tittar på priset, och missar att innehållet kan vara olika. När man köper en försäkring ska man titta på pris, innehåll och kundnöjdhet, säger Gustav Jonsson.

Alice Nordevik/TT

Fakta: Bra att tänka på

– Många försäkringsbolag kräver att alla i hushållet måste vara inskrivna i försäkringsbrevet för att hemförsäkringen ska gälla för dem, det räcker inte med att vara skriven på samma adress.

– Glöm inte bostadsrättstillägget om du bor i bostadsrätt.

– Glöm inte att gå upp till helförsäkring när vagnskadegarantin på bilen går ut.

– Fyll inte i en hälsodeklaration fel, då gäller inte försäkringen.

– Jämför olika försäkringar på Konsumenternas Försäkringsbyrås hemsida konsumenternas.se

Källa: Konsumenternas Försäkringsbyrå

ANNONS