Företagspirat, miljarder och tennis – det här är Christer Gardell

Cevian Capital blir ny storägare i kullagerbolaget SKF. Men vem är Christer Gardell, ägare till Cevian, som en gång kallats för ”en av de största industriförstörarna” i Sverige?

ANNONS
|

I slutet av 2017 dimper nyheten ned som en bomb. AB Volvos storägare Cevian Capital säljer sitt innehav till Volvo Cars-ägarna Geely.

Nyheten gjorde ingenjören och styrelseproffset Bert Nordberg topp tunnor rasande.

– Kapitalfonder påstår att de är långsiktiga – och denna Christer Gardell i Cevian sa sig vara långsiktig och så sålde den förbannande förrädaren allt till kineserna, röt Nordberg till GP:s Marie Kennedy.

Vindkraftstillverkarens dåvarande styrelseordförande höll inte igen på kritiken då. Undra vad han tänker nu, när Cevian Capital återigen blir storägare i en klassisk göteborgsk industrijätte.

Men vem är egentligen ”företagspiraten” från Stockholm, som återigen köper andelar i västsvenska storbolag?

ANNONS

”Flitig plugghäst”

Christer Gardell och hans enäggstvillingbror Rickard, numera riskkapitalist i Australien, föddes i Nacka i slutet av 1960. Fadern arbetade som bokbindare vid Esselte och var fackligt ansluten, modern som försäljare på herrekiperingsfirman Gulins. Som ung uppskattade Christer Gardell basket – ett intresse som senare skulle bytas ut mot tennis. Miljardären har en stående tennistid på Kungliga tennishallen i närheten av Cevians kontor i Stockholm, och syns ofta i vip-området under Stockholm Open.

Christer skrev tillsammans med brodern Rickard in sig på Handelshögskolan i Stockholm i början av 1980-talet. Han gick ut med toppbetyg och fick anställning på konsultfirman McKinsey.

Sarah McPhee, bland annat före detta styrelseordförande i Fjärde AP-fonden, var kurskamrat med Gardell vid den här tiden. I ett SvD-reportage beskriver hon honom som en ”flitig plugghäst”.

– Då kunde jag inte drömma om att han skulle bli någon form av ”corporate raider.”, säger hon till SvD.

Sarah McPhee är före detta styrelseordförande för Fjärde AP-fonden. På 80-talet var hon kursare med Gardell på Handels i Stockholm.
Sarah McPhee är före detta styrelseordförande för Fjärde AP-fonden. På 80-talet var hon kursare med Gardell på Handels i Stockholm. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Kallas för pirat

”Corporate raider” brukar i Sverige översättas till företagspirat, eller aktivist. Aktivistfonders strategi går i enkelhet ut på att köpa upp aktier i underpresterande företag, kämpa till sig en plats i styrelsen för att piska fram högre lönsamhetskrav samt höja aktieutdelningarna i företagen. När företaget har nått en aktievärdering som man nöjer sig med, säljer bolaget sina aktier och går vidare till nästa projekt.

ANNONS

Christer Gardells tid som aktivist inleddes 1996 när han som 36-åring rekryterades som vd till investmentbolaget Custos. Bolaget styrdes vid den här tiden av de välkända finansmännen Sven Hagströmer och Mats Qviberg, som satte stolthet i att utmana Sveriges gamla finansfamiljer. Deras nya skyddsling skred snabbt till verket – och verkade trampa på en del viktiga tår på vägen.

”Han var stökig och besvärlig. Han ställde bra frågor, men på ett otrevligt sätt. Den kompisatmosfär som finns i en styrelse slog han sönder”, säger den tidigare styrelsekollegan Jacob Palmstierna om Gardell i boken ”Svenska miljardärer”, skriven av journalisten Birgitta Forsberg.

Finansduon Mats Qviberg (t.v) och Sven Hagströmer rekryterade Christer Gardell till investmentbolaget Custos på 90-talet. Bild från 2004.
Finansduon Mats Qviberg (t.v) och Sven Hagströmer rekryterade Christer Gardell till investmentbolaget Custos på 90-talet. Bild från 2004. Bild: Björn Larsson Ask/SvD/TT

Sålde ut stora delar av innehavet

Under Gardells tid som vd för Custos såldes allt mer av innehavet ut. När han lämnade hade bland annat Skanska, Hufvudstaden, SCA och Perstorp avyttrats. Gardell lämnade investmentbolaget 2001 för att året därpå grunda investmentfonden Cevian Capital tillsammans med partnern Lars Förberg.

I dag förvaltar fonden omkring 130 miljarder kronor. Bland de större ägarposterna återfinns bland annat ABB, Ericsson, Nordea, Autoliv och numera även SKF. Tidigare har Cevian varit ägare – och sedermera sålt innehavet – i Skandia, Lindex, Telia – och naturligtvis, AB Volvo.

Kritiken mot Christer Gardell och Cevian har bitvis varit omfattande, inte minst eftersom flera av bolagets aktieförsäljningar går till utlandet. Aktierna i ABB Power Grids (Japan), Skandia (Sydafrika) och AB Volvo (Kina) såldes alla till utländska ägare, vilket har fått många att tro att även Ericsson kommer att säljas ut till utlandet.

ANNONS

”En av Sveriges största industriförstörare”

Det är framförallt affären kring AB Volvo som har rört upp känslor. När Cevian gick in som storägare 2006 fick Gardell utstå kritik från tunga S-namn som Göran Johansson, Göteborgs dåvarande kommunalråd, dåvarande statsminister Göran Persson samt IF Metalls dåvarande ordförande Stefan Löfven. Aktiespararnas dåvarande ordförande Gunnar Ek kallade Gardell för ”en av de största industriförstörarna i Sverige”.

Framlidne Göran Johansson (S), före detta kommunalråd i Göteborg, kritiserade Cevians köp av AB Volvo 2006.
Framlidne Göran Johansson (S), före detta kommunalråd i Göteborg, kritiserade Cevians köp av AB Volvo 2006. Bild: Stefan Bennhage

Men pengar talar. När Cevian sålde aktierna i AB Volvo i slutet av 2017 inkasserade fonden av avkastningen åtminstone 20 miljarder kronor. Enligt SvD:s uträkningar från 2020 har Christer Gardell under åren med Cevian tjänat in omkring 15 miljarder kronor till sin egen privata förmögenhet.

Riktigt så bra har det inte gått för alla Cevians köp. När Cevian 2013 började köpa in sig i den tyska stålkoncernen Thyssenkrupp betalade fonden 17 euro per aktie. Under fredagen handlas en aktie i bolaget för 5,5 euro.

Christer Gardell

Ålder: 61 år.Bor: Villa i Saltsjöbaden, hus i Båstad, Palma, Mallorca och Zermatt.Familj: Hustrun Kristina och tre döttrar.Bakgrund: Handelshögskolan i Stockholm, partner på McKinsey, partner Nordic Capital, vd Custos, medgrundare Cevian Capital.

Uppgifter: Privat förmögenhet på 15 miljarder

Avkastningen för Cevian Capital mellan 2006-2020 har dessutom varit en besvikelse, inte minst för Gardell själv. Under perioden var den årliga genomsnittliga avkastningen 8 procent, redovisat i euro, medan den totala avkastningen var 193 procent, skriver SvD. Under samma period var motsvarande siffror 12,4 procent årlig snittavkastning för konkurrenten Wallenbergs maktbolag Investor.

ANNONS

”Vi har avkastat 4,2 procentenheter bättre än vårt jämförelseindex i snitt per år. Det tycker många är acceptabelt men vi eftersträvar en ännu högre avkastning”, skriver Christer Gardell till SvD.

På SvD:s fråga om hur länge Christer Gardell tänker jobba vidare med Cevian svarar han ”länge”.

Hur länge det blir får framtiden utvisa. Men i en annan intervju med SvD Perfect Guide från 2019 återfinns en ledtråd.

SPG: Vad lägger du av med först: Cevian eller tennis?

– Haha, i tennis är den äldsta veteranklassen 85 år. Så länge tänker jag inte hålla på med Cevian.

LÄS MER:SKF:s fordonsverksamhet hänger löst

LÄS MER:Christer Gardell går in som storägare i SKF

LÄS MER:Dolda jättebolaget får in miljoner – på bakgrundsljud

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS