Nord Fondkommission får inte längre bedriva tillståndspliktig verksamhet, enligt FI. Arkivbild.
Nord Fondkommission får inte längre bedriva tillståndspliktig verksamhet, enligt FI. Arkivbild. Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Fondbolag förlorar tillstånd - allvarliga brister

Värdepappersbolaget Nord Fondkommission förlorar sina tillstånd och får inte längre fortsätta med finansiell rådgivning och försäljning av finansiella produkter.

ANNONS

Finansinspektionen (FI) återkallar bolagets samtliga tillstånd, med omedelbar verkan, på grund av allvarliga brister i bland annat rådgivningen.

"Beslutet innebär att bolaget ska upphöra med all tillståndspliktig verksamhet", skriver FI i ett pressmeddelande.

Enligt FI har bolaget bland annat sålt riskfyllda företagsobligationer till icke-professionella kunder och i den rådgivningen brutit mot flera centrala kundskyddsbestämmelser. Dessutom har Nord Fondkommission, enligt myndigheten, brustit i sin interna styrning och kontroll.

"FI bedömer sammantaget att Nord har begått en rad allvarliga överträdelser och därigenom visat att bolaget saknar förmåga att följa de grundläggande regler som är uppställda för att skydda de kunder som investerar i finansiella instrument", skriver FI.

ANNONS

Senast den 31 januari 2022 ska bolagets verksamhet vara avvecklad.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS