FN-rapportören Leilani Farha riktar stark kritik mot bostadsbolaget Akelius. I ett pressutskick säger hon bland annat att bostadsjättens affärsmodell "trampar på mänskliga rättigheter".
FN-rapportören Leilani Farha riktar stark kritik mot bostadsbolaget Akelius. I ett pressutskick säger hon bland annat att bostadsjättens affärsmodell "trampar på mänskliga rättigheter". Bild: Johan Nilsson/TT

FN-rapportör riktar stark kritik mot svenska bostadsjätten Akelius

I ett pressmeddelande riktar FN:s speciella rapportör för rätten till bostad, Leilani Farha, stark kritik mot svenska bostadsjätten Akelius. I utskicket anklagar hon bland annat bostadsbolaget för att bryta mot mänskliga rättigheter.
– Akelius bryter mot mänskliga rättigheter med sin aggressiva modell för att driva upp vinster, säger hon.

ANNONS

Det svenska bostadsbolaget Akelius Residential Property AB har på senare år sålt flera av sina fastigheter i Sverige, för att istället satsa på att köpa och renovera fastigheter i större internationella städer.

Bostadsbolaget var också först i landet att ägna sig åt så kallade konceptrenoveringar, en affärsidé som går ut på att köpa hus och totalrenovera lägenheterna direkt när en hyresgäst flyttar. På så sätt har bostadsbolaget kunnat höja hyran kraftigt på många av sina fastigheter. Kritiker menar att företaget på det sättet "tvingar bort" hyresgäster.

LÄS MER:Hyresgäster organiserar sig mot svenska bostadsjätten i Berlin

FN:s speciella rapportör för rätten till bostad, Leilani Farha, riktar nu stark kritik mot bostadsjätten och menar bland annat att företaget använder en aggressiv affärsmodell som skapar en negativ miljö för sina hyresgäster. Detta efter att hon förra hösten besökt Sverige på uppdrag som FN-rapportör. Ett besök som, utöver pressutskicket, även går att följa i dokumentärfilmen "Push".

ANNONS

Strider mot internationell lag

– Akelius bryter mot mänskliga rättigheter med sin aggressiva modell för att driva upp vinster, säger hon.

Hon menar att hon har fått berättat för sig att verksamheten i Storbritannien, Kanada och Tyskland strider mot internationell lag om mänskliga rättigheter och om rätten till bostad.

GP har tidigare rapporterat om missnöjda hyresgäster i Berlin som organiserat sig mot bostadsjätten i ett nätverk där de delar information, anordnar demonstrationer och protestaktioner.

– De har skapat en fientlig miljö för sina hyresgäster genom en allvarlig försämring av bostadsförhållandena, högre hyror och ökad risk eller hot om utkastning, säger Leilani Farha.

På flera håll i världen bor Akelius hyresgäster i lägenheter som kan liknas vid osäkra byggplatser, menar FN-rapportören. Ibland har boende tvingats gå månader utan rinnande vatten och värme.

LÄS MER:Roger Akelius: "Jag betalade själv min hjärtinfarkt"

– Vissa hyresgäster har också blivit hotade med utkastning för att möjliggöra ytterligare renoveringar, säger hon.

Vd Pål Ahlsénius tycker att FN-rapportören Leilani Farha håller en låg nivå.
Vd Pål Ahlsénius tycker att FN-rapportören Leilani Farha håller en låg nivå. Bild: Alkelius

Akelius vd till motangrepp

Akelius vd Pål Ahlsén, menar att Leilani Farha inte har några belägg för sitt uttalande om bostadsbolaget.

"Farha har inte kontaktat Akelius. Hon säger att hon hört att Akelius gör på vissa sätt. Hon har inga belägg för sina påståenden, utan lutar sig endast mot hörsägen. Det är en märkligt låg nivå" skriver han i ett mejl till GP.

ANNONS

Vidare skriver han att Akelius affärsidé är att ge ett bättre boende i storstäder, och att det innebär att företaget köper gamla slitna hus som i många fall har stort eftersatt underhåll.

"Akelius policy är att renovera lägenheter när de blir vakanta. Vi påtvingar aldrig hyresgäst en högre standard. Bolagets policy är att aldrig tvinga någon från sin bostad."

Stort intresse för välgörenhet

Roger Akelius är, förutom grundare och ägare till fastighetsbolaget, känd för sitt intresse för välgörenhet. När fastighetsmiljardären i höstas drog igång sin traditionsenliga julinsamling, uppmanade han företag och privatpersoner att skänka pengar till insamlingen – för att sedan donera lika mycket själv.

Årets insamling slog rekord och drog in 299 miljoner kronor. För att skänka jämna 600 miljoner kronor gick Roger Akelius då in med 301 miljoner kronor.

Men de stora summor som skänkts till välgörenhet mildrar inte några omständigheter, menar Leilani Farha.

– Även om det gör mycket för välgörenhet, trampar Akelius affärsmodell på mänskliga rättigheter och minskar möjligheterna till att hitta en hyresrätt med överkomlig hyra, säger hon.

LÄS MER:Miljardärens insamling slår rekord – skänker själv 301 miljoner till flyktinghjälp

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS