Bild: Erik Mårtensson/TT
Bild: Erik Mårtensson/TT

Flytta hemifrån? Så dyrt blir det

ANNONS
|

Steg 1: Kolla ekonomin

Att flytta hemifrån kräver förberedelser. Först och främst måste du vara säker på att du har råd. Enligt Konsumentverkets beräkningar kostar det i genomsnitt 12 880 kronor i månaden för en 20-åring att bo i en lägenhet i en medelstor svensk stad. I den beräkningen ingår allt från mat och hyra till nöjen och övriga utgifter. Gör en budget och räkna på det. Har du råd? Tänk också på att det tillkommer kostnader för husgeråd, möbler och annat som du behöver när du ska flytta.

Steg 2: Leta bostad

När du fått ihop siffrorna har det blivit dags att leta efter en bostad. Det kan vara en hyresrätt, en studentlägenhet eller en bostadsrätt. Du kan också bo i kollektiv, i andra hand eller som inneboende hos en kompis. I storstadsregioner är kvinnor i genomsnitt 22 år och män nästan 23 år när de flyttar hemifrån. Det är ett år senare än ungdomar i glesbefolkade kommuner. Statistiska centralbyrån, som ligger bakom studien, pekar ut bostadsbristen som en viktig orsak. Men misströsta inte! Det går att få tag i boende. Att ringa runt till privata hyresvärdar är ett vanligt sätt. Att annonsera på Blocket ett annat. Många bor i andra hand ett tag innan de får ett förstahandskontrakt.

ANNONS

Steg 3: Skriv kontrakt

När du har fått en bostad – se till att skriva kontrakt. Det gäller både förstahandskontrakt och andrahandskontrakt. Om du ska flytta in i en hyresrätt rekommenderar Hyresgästföreningen också att du begär ut besiktningsprotokollet. Då ser du vilka skador som finns i lägenheten när du flyttar in, och kan inte bli anklagad för att vara den som orsakat felen.

Innan du rullar iväg med flyttlasset måste du göra en flyttanmälan. Du är skyldig enligt lag att anmäla din nya adress till Skatteverket. Det kostar ingenting. Om du vill få din post eftersänd till den nya adressen kan du betala för den tjänsten. Se till att göra det i god tid innan du flyttar.

Steg 4: Säkerställ internet

Framförhållning gäller också tv- och internetabonnemang. Annars riskerar du att få klara dig utan både tv och internet den första veckan eller så. Glöm inte bort att teckna ett elavtal och skaffa en hemförsäkring. Om du har en tv-mottagare är du skyldig att betala radio- och tv-avgift till Radiotjänst.

Steg 5: Dags för flytt

Nu börjar det närma sig flyttdagen! Köp eller låna flyttkartonger, markeringspennor och annat. På matbutiker kan du ibland få tomma kartonger gratis om du bara frågar efter det. Be släkt och vänner hjälpa till med själva flyttlasset. Att anlita en flyttfirma är ofta dyrt.

ANNONS

När allt är på plats upptäcker du snabbt vad som saknas. Ta en sväng till loppis eller erbjud dig att rensa ut nära och käras vindsförråd och källare. Många har mattor och annat som de inte behöver. Ska du flytta in i en studentkorridor är chanserna goda att få ärva möbler och annat.

Läs också: "Tänk på priserna"

Så mycket kan det kosta att utrusta sin första lägenhet:

Kök

Porslin, bestick, mikrovågsugn och annan matlagningsutrustning: 5 500 kronor.

Sovrum

Säng, madrass, lampa, sängbord, matta, rullgardin, byrå, stol och sängkläder: 3 200 kronor.

Vardagsrum

Soffa, bokhyllor, soffbord, fåtölj, matta, taklampa, golvlampa, gardiner och medieutrustning: 16 000 kronor.

Hall och badrum

Spegel, lampa, handdukar, verktyg, städ- och tvättutrustning: 3 100 kronor.

Totalt: 27 800 kronor.

Källa: Konsumentverket

Har du svårt att få ekonomin att gå ihop? Se efter om du kan få bostadsbidrag via Försäkringskassan. Summan beräknas utifrån dina inkomster, din boendekostnad och bostadens storlek. Du kan också ha chans att få stipendier och andra bidrag.

ANNONS