I Göteborgs stad fick 401 personer förtur till förstahandskontrakt under 2020, enligt Boverkets bostadsmarknadsenkät.
I Göteborgs stad fick 401 personer förtur till förstahandskontrakt under 2020, enligt Boverkets bostadsmarknadsenkät. Bild: Robin Aron

Flest göteborgare fick gå före i bostadskön

I hälften av landets kommuner väger vissa specifika bostadsbehov tyngre än kötid – och under 2020 var det Göteborgs stad som gav flest personer förtur.
Det skriver Hem & Hyra, som har tagit del av en enkät från Boverket.

ANNONS
|

I Göteborgs stad fick 401 personer förtur till förstahandskontrakt under 2020, trots att de kommunala bostadsbolagen normalt erbjuder sina lediga lägenheter till dem som har stått längst i bostadskön.

Det finns flera anledningar till att kommunen har valt att gå ifrån kösystemet, men grundbulten i de allra flesta individuella beslut är att bostadssökanden anses ha ett stort behov av en bostad.

I Göteborg rörde det sig framför allt om personer som blivit utsatta för våld i nära relationer, personer som varit hemlösa och de som av olika skäl behövt tillgång till en mer tillgänglig bostad.

LÄS MER:Så mycket pengar behöver du spara – för att köpa en bostad i din stadsdel i Göteborg

LÄS MER:Tre studenter: Så fick vi boende i Göteborg

”Funnits länge”

I andra kommuner har även arbete på annan ort varit en anledning.

ANNONS

– I många kommuner kan man nu få förtur om man har fått ett jobb och bor för långt bort för att pendla. Sådana förturer har har funnits länge, sedan 1940-talet. I början prioriterades ofta vissa yrkesgrupper, till exempel läkare eller sjuksköterskor, men efter hand har fler och fler inkluderats, säger Johan Kihlberg, utredare på Boverket, till Hem & Hyra.

Boverkets bostadsmarknadsenkät är den första i sitt slag, och till Hem & Hyra säger Johan Kihlberg att summan av antal personer som fått gå före i bostadskön egentligen lär vara ”betydligt högre”.

LÄS MER:Nya lånen som ska ge unga råd att köpa bostad

Flest göteborgare får förtur

Hur många bostadssökande som har fått förtur skiljer sig dessutom kraftigt mellan kommunerna. Göteborg är den kommun i landet som enligt undersökningen har frångått kösystemet absolut flest gånger. De 401 göteborgarna som har fått gå före i kön under 2020 kan till exempel jämföras med Stockholms 37 personer, eller kommunen med näst flest förturer: Solna, med 244 personer.

Tabellen nedan visar bakgrunderna till förturer i de kommuner i Västra Götaland som finns med i statistiken. Alla kommuner i regionen har blivit tillfrågade, men enligt Boverket är det ett antal kommuner som har valt att inte svara.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS