Flera tecken på bromsande bostadsmarknad

Fastighetsutvecklaren Oscar Properties vinstvarnade sent i går kväll och stoppar vissa byggstarter. Det är den senaste i raden av signaler på en inbromsande marknad för bostäder.

ANNONS
|

–Det är väl egentligen en fortsättning på det vi har sett sedan mitten av året, att marknaden har försvagats, säger Hjalmar Ahlberg, analytiker med inriktning på byggbolag på Kepler Chevreux.

Under de senaste månaderna har flera signaler kommit på att bostadsmarknaden börjat lämna de mest extrema nivåerna. Försäljningsgraden i nyproduktionen är fortfarande hög men har börjat sjunka.

–Redan i andra kvartalet såg man att försäljningsgraden var lite lägre än historiskt, säger Hjalmar Ahlberg.

Oro på marknaden

Enligt honom har försäljningsgraden, mätt som andelen sålda lägenheter under produktion, sjunkit från tidigare 80–90 procent till 70–75 procent.

Även om han fortfarande bedömer marknaden som stark är tecknen på en svagare efterfrågan tydliga.

ANNONS

–Det är väl lite en kombination av att priserna stannar av lite och tuffare krav på köpelägenheter med amorteringar och så. Det är väl det vi börjar se i bolagens resultat, säger Hjalmar Ahlberg och fortsätter:

–Det finns en oro. Det är en helt annan marknad än det har varit de senaste åren.

Oscar Properties som utvecklar bostadsprojekt inom ett mer lyxigt segment reviderar ner sin prognos för rörelseresultatet före värdeförändringar i förvaltningsfastigheter med 20 procent för helåret till minst 400 miljoner kronor.

Sämre marknadsförutsättningar och att bolaget påverkats av högre kostnader anges som orsaker.

Mer begagnat

I september fanns det fler begagnade bostadsrätter än nyproducerade till salu, visar en genomgång som SBAB och Booli gjort.

Det fanns förra månaden 21828 bostadsrätter till salu i hela landet från det befintliga beståndet, och 15622 nyproducerade.

"Det verkar som om den långa perioden av ett litet utbud nu förbytts till något annat. Siffrorna visar med tydlighet att inte bara nyproducerade bostadsrätter ökat utan att antalet bostadsrätter till salu i det befintliga beståndet gradvis ökat", skriver Claudia Wörmann, ekonom på SBAB, i en kommentar.

Det kan påverka både pris och förmedlingstid, slår hon fast.

ANNONS