Det fanns fler än Schibsted som ville köpa Hemnet. Arkivbild.
Det fanns fler än Schibsted som ville köpa Hemnet. Arkivbild.

Fler ville köpa Hemnet

Schibsteds miljardköp av Hemnet stoppades av Konkurrensverket. Det fanns dock andra intresserade köpare som Hemnets ägare inte kunde enas om. Det uppger en av Hemnets delägare för TT

ANNONS
|

Hemnet ägs i dag av Swedbank Fastighetsbyrå, Svensk Fastighetsförmedling, Fastighetsmäklarförbundet och Mäklarsamfundet. De två förstnämnda, med femtio procent av ägandet, ville ha Schibsted som köpare.

Affären presenterades den 8 maj förra året. Enligt Erik Olsson, som är ordförande för Fastighetsmäklarförbundet, fick man information om affären först dagen före.

- Den 7 maj fick vi reda på att Swedbank och Fastighetsförmedling hade förhandlat med Schibsted och kommit överens om ett pris på en och en halv miljard för att köpa 100 procent av aktierna.

ANNONS

Fastighetsmäklarförbundet tog då in en rådgivare som skulle granska budet och se om det fanns andra köpare.

- Vi hittade flera intressenter, varav två stycken var riktigt seriösa. Båda dessa bjöd 100 miljoner mer, alltså 1,6 miljarder, säger Olsson.

Men sedan valde Mäklarsamfundet att acceptera Schibsteds bud och därmed fanns det en majoritet bakom affären. Förra veckan stod det dock klart att Konkurrensverket stoppar affären.

- Det vi kan konstatera nu är att vi valde fel köpare från början, säger Olsson.

ANNONS