Fler kryssningsfartyg till Göteborg

ANNONS
|

Det är inte första gången som den 193 meter långa Aida Cara lägger till i Frihamnen. Men det blir sista gången hon öppnar kryssningssäsongen med att lägga till där. Nästa år tar nya Amerikakajen vid.

Solen ser ut att lysa över de 1200 tyska turister som stiger i land – och till skillnad från förr i tiden kan man numera shoppa hur mycket man vill på långfredagen.

- I år anlöper 44 kryssningsfartyg och 60 000 passagerare. Det är en ökning mot i fjol, men en bit från toppen, säger Jill Söderwall, affärsområdeschef för kryssning på Göteborgs Hamn.

ANNONS

Man har en bit kvar till toppåret 2014, då 73 kryssningsfartyg kom till Göteborg, men Göteborgs Hamn märker av redan nu att nyheten med Amerikakajen vid Stigbergskajen inne i centrum har skapat en nyhetens behag och kanske kan ge konkurrerande danska hamnar som Århus och Skagen en match.

Läs mer: Ny amerikaterminal i Göteborg

Ett av årets största kryssningsfartyg, Norwegian Getaway, anlöper den 2 juni. En bjässe på 325 meter och med 4000 passagerare. Så stor att hon måste lägga till i Skandiahamnen.

- Jag tror aldrig vi har haft ett fartyg med så många passagerare tidigare, säger Jill Söderwall.

Någon vecka före har nybyggda tyska Mein Schiff 6 besökt Göteborg under sin jungfruresa.

- Därtill kommer en rad fartyg som inte varit här tidigare, som Seaborn Quest, Serenissima, Seven Seas Explorer, säger hon.

Läs mer: Se de historiska bilderna från Amerikakajen

Turisterna kommer främst från Tyskland, England, USA och Italien och enligt Göteborg & Co:s beräkningar kommer de att konsumera mat, shopping och utflykter för 700 kronor per person.

I år beräknas kryssningsturisterna, som är nästan lika mycket folk som en fullsatt Ullevikonsert, konsumera för 42 miljoner kronor.

Andra undersökningar visar också att kryssningsturisterna verkligen gillar stadens gröna stråk.

ANNONS

- De tycker att det är skönt att komma till Göteborg, efter att ha varit i storstäder där det är mycket folk och trångt överallt. De tycker om att kunna strosa i Kungsparken, Haga, Trädgårdsföreningen och en del tar sig upp till Botaniska. Och det är kul att vi satsar på en grön och skön stad, där man ska kunna fika och shoppa, men också kunna njuta av lugnet och även kunna ta del av alla attraktioner, säger Petra Gamerdinger, kryssningsansvarig på Göteborg & Co.

När Amerikaterminalen invigs nästa år kommer Göteborg & Co att lyfta fram hamnstaden Göteborg, men också det nya och fräscha i stan.

Fakta: Årets kryssningar

  1. Först: Aida Cara, 193 meter lång med 1200 passagerare
  2. Störst: Norwegian Getaaway, 325 meter, 4000 passagerare
  3. Nyast: Mein Schiff 6, 293 meter och 2500 passagerare
ANNONS