Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Intresset för elbilar ökar. Arkivbild

Fler kan tänka sig köpa elbil

Intresset för elbilar ökar. I en enkätundersökning säger nio av tio att de kan tänka sig att köpa en elbil. Men fortfarande är de få som faktiskt äger en.

Resultatet av undersökningen, från elsajten Elskling, förvånar inte Fredrik Sandberg, chefredaktör för tidningen Elbilen.

- Elbil funkar för jättemånga i dag, men köper man en bil som kostar över 300 000 kronor så vill man ha en bil som man kan ha till allt, säger han.

- Bilarna måste klara av i stort sett det som en bensinbil klarar. De kanske kan vara något dyrare men de får inte kosta en miljon. Vad alla väntar på är bilar med lång räckvidd, dragkrok och kombiutförande.

Även om många vill ha en elbil är det bara en procent av hushållen som äger en. Många svarar i enkäten att det är kostnaden som hindrar ett inköp. Dels är elbilen dyrare att köpa, dels finns en större osäkerhet kring andrahandsvärdet. Därefter nämns osäkerheten kring batteriernas livslängd och en allt för kort räckvidd.

Särskilt de som bor i glesbygden anser att den relativt korta räckvidden och avsaknad av snabbladdstationer gör dagens elbilar mindre intressanta.

Enligt Sandberg kommer det snart elbilar på den svenska marknaden med lång räckvidd som är betydligt billigare än dagens Tesla-modeller.

- Vi står på kanten till ett genombrott. Det är en väldigt spännande utveckling.

Totalt deltog 7 760 personer i Elsklings undersökning om elbilar.