Fler söker sig till Arbetsförmedlingen.
Fler söker sig till Arbetsförmedlingen. Bild: Johan Nilsson/TT

Fler jobb hotas – jätteökning av varsel

Varslen ökar markant och arbetslösheten stiger. Nu pekar trenden tydligt mot en sämre jobbmarknad.
– Det är flera indikatorer som pekar åt det hållet, säger Emil Persson på Arbetsförmedlingen.

ANNONS
|

På onsdagseftermiddagen meddelades det att förhandlingarna är klara – 700 personer får lämna Volvo Cars.

– Det är sorgligt att så många med så väldigt mycket kompetens med så lång erfarenhet utav Volvo Cars måste lämna nu, säger Fredric Lundkvist, ordförande för Akademikerna till GP.

Sedan Riksbanken började att höja räntorna i fjol har många gått och väntat på att arbetsmarknaden ska vända till fler varsel och högre arbetslöshet. Den punkten verkar vara nådd nu.

– Det är relativt höga varsel, det är färre jobbannonser i platsbanken, säger arbetsmarknadsanalytiker Emil Persson på Arbetsförmedlingen.

Arbetslösheten ökar också jämfört med föregående månader, visar Arbetsförmedlingens månadsstatistik. Fler skrivs in än vad som lämnar för nytt jobb, jämfört med hur det såg ut tidigare.

ANNONS

Flera tecken

– Det är flera indikatorer som pekar åt det hållet. Men det är inget ras likt det i pandemin eller i finanskrisen, det är fortfarande en ganska mild ökning, säger Emil Persson.

6 500 personer varslades om uppsägning i september, klart högre än det historiska snittet på drygt 4 000, och också rejält mycket högre än samma månad i fjol då enbart 1 900 varslades. Det är också den högsta septembersiffran sedan 2012.

Flest varslade uppsägningar sker i byggbranschen och i industrin.

– Det är knutet till konjunkturkänsliga branscher, säger Persson.

I slutet av september var 332 000 personer, 6,4 procent av arbetskraften i åldrarna 16-65 år, inskrivna som arbetslösa hos landets arbetsförmedlingar. Det är ungefär lika många som i fjol, men en högre andel jämfört med föregående månader.

Högst i syd, lägst i norr

Samtidigt minskar de lediga jobben hos Arbetsförmedlingens platsbank, från 161 000 i september i fjol till nu 115 000 jobb.

Högst arbetslöshet har Skåne och Södermanland, 8,5 procent, följt av Gävleborgs län. Lägst arbetslöshet har norra Norrland, allra lägst i Västerbottens län, 3,7 procent.

Nästan hälften, 148 000, av alla inskrivna arbetslösa var födda i ett land utanför Europa.

LÄS MER:Nya siffror: Svenskar mer positiva till digital övervakning

LÄS MER:Företagen unga helst vill jobba på 2023

LÄS MER:Rådet från Erik Selin: Farligt att inte äga aktier

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson och Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS