Folk köpte på sig stora mängder snus när coronakrisen bröt ut.
Folk köpte på sig stora mängder snus när coronakrisen bröt ut. Bild: ADAM IHSE / EXPONERA

Fint som snus för Swedish Match

Swedish Match ökade sitt rörelseresultat till 1 594 miljoner kronor under första kvartalet i år. Snusförsäljningen ökade med 24 procent till 4 029 miljoner kronor under coronakrisen.

ANNONS
|

Snustillverkaren Swedish Match fick en rekordstart under första kvartalet 2020 och ökade omsättningen med nära en fjärdedel – och det beror bland annat på covid-19.

Men framtidsutsikterna ser dystrare ut,

– Även om nettoeffekterna från covid-19 gynnade försäljning och rörelseresultat under det första kvartalet förväntar vi oss för närvarande att vårt finansiella resultat för det andra kvartalet på flera områden kommer att påverkas negativt. Vi förväntar oss att hamstringen i USA till viss del följs av lägre inköpsvolymer. Vi förväntar oss även att gränshandel och travel retail affärer kommer att förbli stängda, åtminstone under en del av kvartalet, skriver vd:n Lars Dahlgren i en kommentar till rapporten.

ANNONS

Den amerikanska marknaden har också påverkat försäljning positivt under slutet av kvartalet på grund av hamstringseffekter relaterade till coronaviruset.

Den ökade försäljningen gav också ett ökat rörelseresultat på 1 594 miljoner kronor för första kvartalet mot 1 190 miljoner kronor för motsvarande period i fjol.

Kommer att bli sämre nästa kvartal

Swedish Match förväntar sig också att det kommer att bli vissa ökade tillverknings- och övriga omkostnader i samband med pandemin.

– Det är svårt att göra en helt träffsäker bedömning av effekterna, men Swedish Match bedömer för närvarande att de sammantagna negativa effekterna till följd av Covid-19 på rörelseresultatet under kvartal två kan komma att överstiga de netto positiva effekterna som realiserades under det första kvartalet 2020, skriver Lars Dahlgren.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!

ANNONS