Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Fingerprint Cards gör ett svagt andra kvartal

Göteborgska biometribolaget Fingerprint Cards presenterar minskad omsättning samt förlust för årets andra kvartal. Otillräcklig tillgång till produktionskapacitet menar bolaget är en viktig orsak. Bolagets aktie rasade på Stockholmsbörsen efter beskedet.

Intäkterna för andra kvartalet uppgick till 282 miljoner kronor, mot 381 miljoner samma period ijol. Det är en minskning med 26 procent. Bruttoresultatet blev 60,7 miljoner kronor med en bruttomarginal på 21 procent.

Rörelseresultatet landade på minus 16,7 miljoner. För ett år sedan var siffran plus 6,2 miljoner.

”Efterfrågan på Fingerprints sensorer var fortsatt god, men omsättningen påverkades negativt av fortsatt otillräcklig tillgång till produktionskapacitet hos de stora halvledartillverkarna”, skriver bolaget i kvartalsrapporten.

Rapporten togs inte väl emot på börsen, där Fingerprints aktie vid 10-tiden på torsdagen hade rasat 9,5 procent.

LÄS MER: Volvo Cars gör miljardförlust – men ser tydlig vändning

Tufft första halvår för Fingerprint

Hittills i år har intäkterna minskat med 18 procent till 592 miljoner kronor. Rörelseresultatet för årets första halva är minus 34,4 miljoner.

Fingerprints vd Christian Fredrikson skriver i bolagets kvartalsrapport att man förväntar sig att coronapandemin kommer minska efterfrågan av smartphones resten av året.

”Konsumenter väntar allt längre med att byta ut sina enheter, och ersättningscykeln för mobiltelefoner väntas därför bli rekordlång i år. Detta gör att den globala smartphonemarknaden kan komma att minska med 10–20 procent under 2020”, skriver Christian Fredrikson.

Tror på framtida tillväxtmöjligheter

Vidare skriver han att kontantlösa betalningar fått ett uppsving under pandemin då konsumenter vill undvika att röra vid ytor i offentliga miljöer, vilket kan öka efterfrågan av biometriska betalkort.

Han tror också att de it-säkerhetsrisker som kan komma av den kraftiga ökningen av distansarbete kan öka efterfrågan av deras produkter.

”Genom att kombinera säkerhet, flexibilitet och bekvämlighet kan biometriska lösningar underlätta säker åtkomst till enheter och data, oavsett var en anställd befinner sig. Tillväxtmöjligheterna är goda inom hela Access-området, och vi fortsatte under kvartalet att utöka vår produktportfölj inom biometrisk åtkomstkontroll”, skriver vd:n.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.