Finansministern om det ekonomiska läget

Inflationen väntas gå ner medan arbetsmarknaden blir allt svårare. Det berättar finansminister Elisabeth Svantesson (M) när hon på torsdagen la fram Finansdepartementets senaste prognos.

ANNONS
|

Prognosen säger att inflationen faller medan konjunkturen i omvärlden blir allt sämre. Jobben i Sverige väntas bli färre när arbetsmarknaden viker. Det betyder att en del av fokus nu flyttas från inflationsbekämpning till att trycka ner arbetslösheten.

– Vi ser en fortsatt lågkonjunktur under 2024, säger Svantesson.

Ekonomin väntas återhämta sig först under 2025, enligt Finansdepartementets prognos.

Elisabeth Svantesson: 2024 blir tufft

2024 blir ett tufft år, enligt finansministern. Arbetslösheten väntas öka, sysselsättningen falla och konkurserna öka.

Hon upprepar sedan Tidöpartiernas budget för 2024, där bland annat sänkta skatter är tänkta att ge ekonomiskt stöd för hushållen.

I reda siffror räknar nu Finansdepartementet med att svensk BNP faller med 0,5 procent i år för att sedan växa med 0,6 procent nästa år och ytterligare 2,7 procent under 2025.

ANNONS

Inflationen mätt i KPI, bedöms sjunka från 8,7 procent i snitt i år, till 3,9 procent under 2024.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS