Finansministern i ny pressträff om ekonomiska läget

Elisabeth Svantesson (M) ser fortsatta utmaningar för svensk ekonomi och scenarier där lågkonjunkturen fördjupas. Det berättade finansministern under en pressträff på onsdagseftermiddagen.

ANNONS
|

Fortsatt ekonomisk vinter, var regeringens besked när finansminister Elisabeth Svantesson (M) höll pressträff på onsdagseftermiddagen.

Riskerna för en djupare lågkonjunktur är större än motsatsen, beskrev hon under sitt anförande.

Även om regeringen inte frångår lagd prognos, som finansministern redogjorde för i august, tittar finansdepartementet på två alternativa scenarier just nu.

– Inflationen kan bli högre än väntat på grund av de geopolitiska omständigheterna och leda till en ytterligare djupare lågkonjunktur i Sverige.

Det andra scenariot handlar om de kinesiska och tyska ekonomierna och hur Sverige skulle komma att påverkas om fastighetssektorn i Kina skulle krascha.

ANNONS

– Tyska ekonomin är beroende av Kina och Sverige är beroende av Tyskland. Det skulle påverka svenska företag och leda till högre arbetslöshet, säger hon under pressträffen.

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) håller tillbaka på reformerna för att undvika att spä på inflationen.
Finansminister Elisabeth Svantesson (M) håller tillbaka på reformerna för att undvika att spä på inflationen. Bild: Pontus Lundahl/TT

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS