Erik Thedéen, generaldirektör på Finansinspektionen, är hård i sin kritik av Exceeds verksamhet. "Det här är ett tydligt exempel på oseriös rådgivning som inte utgår från vad som är bäst för konsumenten" säger han.
Erik Thedéen, generaldirektör på Finansinspektionen, är hård i sin kritik av Exceeds verksamhet. "Det här är ett tydligt exempel på oseriös rådgivning som inte utgår från vad som är bäst för konsumenten" säger han. Bild: Jonas Lindstedt

Finansbolaget Exceed i Göteborg förlorar tillstånd – "Tydligt exempel på oseriös rådgivning"

Värdepappersbolaget Exceed, som bland annat har kontor i Göteborg, förlorar alla sina tillstånd att bedriva investeringsrådgivning. Finansinspektionen återkallar tillstånden med omedelbar verkan.
– Ett värdepappersbolag som så tydligt inte visar omsorg för sina kunder har helt enkelt inte på marknaden att göra, säger FI:s generaldirektör Erik Thedéen.

ANNONS
|

Exceed Capital Sverige AB har som affärsidé att erbjuda finansiell rådgivning och förvaltning av kapital till privatpersoner och företag. Båda verksamheterna kräver tillstånd från Finansinspektionen.

Anklagas för "direkt missvisande" information

De återkallas nu med omedelbar verkan, efter att FI undersökt Exceeds verksamhet. Kritiken mot bolaget är hård och massiv. Myndigheten menar att Exceed genomgående har brutit mot centrala kundskyddsregler i värdepapperslagstiftningen, Bland annat genom att råda kunder att investera i riskfyllda produkter utan att säkerställa att de har nödvändig kunskap om riskerna. Exceed ska dessutom ha lämnat "direkt missvisande" information till kunderna.

– Det här är ett tydligt exempel på oseriös rådgivning som inte utgår från vad som är bäst för konsumenten, säger FI:s generaldirektör Erik Thedéen, i en skriftlig kommentar.

ANNONS

På en pressträff på tisdagen utvecklar Thedéen:

– Exceed har satt i system att uppmana sina kunder, många gånger äldre personer, att sälja sina enkla och billiga investeringar, för att satsa sina sparpengar på mycket komplicerade produkter, där risken att förlora allt varit stor, och som dessutom varit mycket dyra.

– Det är ett exempel på konsumenter som riskerar att fara mycket illa ekonomiskt i en tid i livet då sparpengarna är mycket svåra att få igen. Såhär ska det inte se ut.

Exceed har dessutom försvårat Finansinspektionens tillsyn, uppger myndighetens chefsjurist Eric Leijonram.

– För att Finansinspektionens tillsyn ska fungera är det väsentligt att företagen lämnar korrekta uppgifter. Att undanhålla information och vilseleda tillsynsmyndigheten är oacceptabelt, säger han under pressträffen.

10 000 kunder kommer kontaktas

Återkallandet av tillstånden betyder att Exceed inte längre får erbjuda investeringsrådgivning eller annan tillståndspliktig verksamhet. De ska nu avvecklas "under ordnade former" och alla bolagets kunder kommer att kontaktas för "ytterligare information".

Erik Thedéen menar att beslutet skickar en viktig signal till branschen om att kraven på bolag som ägnar sig åt samma typ av verksamhet som Exceed är högt ställda, och att FI bedriver skarp tillsyn. Dessutom är det en uppmaning till kunderna:

– Var försiktig med att ta råd som säger att du ska köpa komplicerade produkter som du inte förstår, där avgifterna är oklara. I de allra, allra flesta fall är det bäst att köpa enkla, transparenta och billiga produkter, säger Erik Thedéen.

ANNONS

Exceed har idag runt 10 000 kunder och ett 40-tal anställda på kontor på exempelvis Östra hamngatan i centrala Göteborg, samt i bland annat Stockholm, Västerås, Lund, Malmö och Uppsala. Bolagets vd och styrelseordförande har också sin bas i Göteborg.

Fram till sommaren 2018 satt också finansprofilen och Collector-grundaren Lena Apler i Exceeds styrelse. Under våren samma år aviserade hon sin avgång och pekade på bristande information från ledningen.

– Jag tycker att det har varit lite för många incidenter som har kommit upp i efterhand och jag är inte bekväm med detta, sade hon till Realtid.se i början på maj 2018.

GP söker Exceed.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS