Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I fjol var Linnea Lindau den femte mäktigaste av alla inom tech- och innovationssektorn i Göteborg, enligt Göteborgs-Postens årssammanställning.  Bild: Lisa Thanner
I fjol var Linnea Lindau den femte mäktigaste av alla inom tech- och innovationssektorn i Göteborg, enligt Göteborgs-Postens årssammanställning. Bild: Lisa Thanner

Fick sparken som vd – kan vinna chefspris

Nyligen fick Chalmers Ventures vd Linnea Lindau sparken. Beskedet kommer bara veckor efter att hon blivit nominerad till ledarpris i tävlingen Årets chef.
– Självklart kommer jag närvara på Chefgalan, säger Linnea Lindau.

Fotnot: Efter att artikeln skrevs och publicerades fattades beslut om att ställa in Chefgalan, på grund av den höjda risken för spridning av det nya coronaviruset. Vinnarna kommer i stället att tillkännages i annan form under veckan.

I början av februari stod det klart att Linnea Lindau, då vd för riskkapitalbolaget Chalmers ventures, hade blivit nominerad i kategorin "Årets innovativa ledare" i tävlingen Årets chef 2020.

Men när Chefsgalan hålls på Grand Hotel i Stockholm den 11 mars, det event där exempelvis Årets chef och Årets innovativa ledare ska koras, kommer Linnea Lindau inte ha något företag att företräda.

"Jag är ledsen, och samtidigt accepterande"

Sedan i slutet av februari är hon nämligen inte längre vd för Chalmers ventures – en post hon fått sparken från.

"Jag är ledsen, och samtidigt accepterande. Jag är sorgsen, och samtidigt insiktsfull. Jag är besviken, och samtidigt stolt. Men mest av allt är jag imponerad och ödmjuk! För att ha fått förmånen att jobba med sjukt smarta, drivna, nytänkande, omtänksamma entreprenörer som kommer förändra världen!", skriver Linnea Lindau om avskedet i ett inlägg på det sociala nätverket Linkedin.

När GP kommer i kontakt med henne säger hon sig vara överraskad över styrelsens beslut.

– Ja, det kom som en överraskning på så sätt att jag räknat med att resultaten skulle tala för sig själva. Jag vet att jag lämnar över fina resultat, en fin plattform med välmående bolag. Så ur det perspektivet känns det bra.

Nytt långsiktigt strategiarbete i Chalmers ventures

Någon förklaring till varför hon fått gå vill hon inte ge utan hänvisar istället till Chalmers ventures styrelseordförande Johan Inden.

– Sedan Chalmers ventures etablerades 2015 har Linnea lett verksamheten under etableringsfasen på ett väldigt bra sätt. Sedan en tid tillbaka har vi i styrelsen haft ett strategiarbete tillsammans med ägarna om vad som är nästa steg för verksamheten och då är ledningsändring en helt naturlig del i den processen, säger Johan Inden.

Nomineras för uträttat arbete

För tidningen Chef, som står bakom Chefsgalan och de olika utmärkelserna är ommöbleringen i ledningen av Chalmers Ventures nya uppgifter.

– Vi har bett företaget som gör vår research att titta på om något har hänt. Men ännu har inget framkommit som säger att hon inte skulle vara en lämplig kandidat. Och nomineringen gäller för det man har uträttat, säger Chefs vd och chefredaktör Cissi Elwin.

Martin Lundstedt, koncernchef för Volvo, övertalas att spela gitarr och sjunga av moderatorn Cissi Elwin, under Stora chefsdagen, arrangerat av tidningen Chef, på Rival i Stockholm. Bild: Fredrik Sandberg/TT
Martin Lundstedt, koncernchef för Volvo, övertalas att spela gitarr och sjunga av moderatorn Cissi Elwin, under Stora chefsdagen, arrangerat av tidningen Chef, på Rival i Stockholm. Bild: Fredrik Sandberg/TT

När Chefsgalan går av stapeln på onsdag kommer Linnea Lindau finnas på plats.

– Självklart kommer jag närvara på Chefsgalan. Skillnaden mellan innovativt ledarskap och traditionellt ledarskap är förmågan att agera, ta sig an och skapa värden i en osäker framtid.

LÄS MER: Bolaget som vill ersätta engångsplast med potatis

Din ekonomi i det nya ekonomiska läget

Elen, maten, bränslet och bolånet – allt väntas bli betydligt dyrare. GP Fokus är Göteborgs-Postens specialbevakning av det nya ekonomiska läget.

Du hittar alltid de viktigaste nyheterna, guiderna och reportagen på:

GP Fokus | Din Ekonomi