Christian Sinding, vd i riskkapitalbolaget EQT och Caspar Callerström, operativ chef.
Christian Sinding, vd i riskkapitalbolaget EQT och Caspar Callerström, operativ chef. Bild: Sofia Ekström/SvD/TT

Fick skattesmäll – nu hotar finansjättar lämna Sverige

Riskkapitalisterna EQT och Nordic Capital har tröttnat på Skatteverkets regler efter skattesmäll på 1,6 miljarder kronor och överväger nu att lämna Sverige för andra europeiska storstäder.

ANNONS
|

Riskkapitaljättarna EQT och Nordic Capital överväger att lämna Sverige för andra europeiska finanscentrum såsom London, Schweiz eller Spanien. Det rapporterar Svenska dagbladet.

Skälet är ett mångårigt bråk med Skatteverket om skatteregler kring bonusar, processer som slutat med stora skattesmällar för ägarna av finansbolagen.

Strax innan årsskiftet landade Skatteverket i ett beslut som ledde till att omkring 70 riskkapitalister upptaxerades med 1,6 miljarder kronor totalt.

Kreativa skatteupplägg

Skattesmällen har lett till skarpa reaktioner i branschen, aktörer som menar att efter bästa förmåga försöker följa Skatteverkets regler.

Samtidigt pekar Skatteverket på riskkapitalisternas ständigt kreativa och nyskapande skatteupplägg.

Hoten om att fly landet ska tas på allvar, enligt Per Strömberg, professor i finansiell ekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm.

ANNONS

– Det tycker jag absolut man ska göra. Nordea kunde ju flytta, varför skulle inte EQT och Nordic Capital kunna göra samma sak. Dessutom har de här jättarna redan en stor del av sin verksamhet utomlands, säger han till Svenska dagbladet.

LÄS MER:De är svenska dollarmiljardärer

LÄS MER:Friherrens plan: Svärsonen tar över industriimperiet

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS