Lena Apler, ordförande och grundare av Collector kallades till Finansinspektionen för att förklara vad som hänt i banken.
Lena Apler, ordförande och grundare av Collector kallades till Finansinspektionen för att förklara vad som hänt i banken. Bild: Jonas Lindstedt

FI vill veta hur Collector ska säkra kapitalet

Finansinspektionen vill har en uppföljning om vilka åtgärder nischbanken Collector ska genomföra för att återställa kapitalet i banken.

ANNONS
|

Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedeén träffade göteborgska nischbanken Collectors storägare Erik Selin och styrelseordförande Lena Apler under tisdagen. Det var Finansinspektionen som kallat upp bankens ledning för att redogöra för vad som låg bakom förra veckans extraordinära nyheter när banken gick ut och förklarade att den ska göra en extra kreditförlustreservering på 800 miljoner kronor.

LÄS MER:Storsmäll för Erik Selin i Collector

Under mötet bad Finansinspektionen bankens företrädare förklara hur de tänker säkerställa stabiliteten i bankens finansiella ställning framöver, skriver FI i ett pressmeddelande.

Finansinspektionen kommer också att ha en tätare uppföljning av Collector och sedan ta ställning till bankens planerade åtgärder för att säkerställa kapitalet framöver.

Myndigheten kommer också att återkomma till vilka tillsynsaktiviteter som kommer att bli aktuella, skriver Finansinspektionen.

ANNONS

– Vi uppskattar möjligheten att få träffa FI och redogöra för våra planer inklusive kapitalkonserveringsplanen. En bra och öppen dialog med FI har inletts och kommer att fortsätta i närtid, skriver Lena Apler i en mejlkommentar.

Det var förra tisdagen som Collector lät meddela att man reserverar 800 miljoner kronor i en extra kreditförlustreservering i det fjärde kvartalet, och gör nedskrivningar av it-tillgångar på 150 miljoner kronor.

Samma förmiddag störtdök aktien med nära 24 procent på Stockholmsbörsen. Erik Selin, som är storägare i banken både genom fastighetsbolaget Balder och eget ägande, fick se sitt börsvärde falla med över en halv miljard.

GP söker styrelseordförande Lena Apler och Erik Selin för en kommentar.

LÄS MER:FI kallar Erik Selin till möte om krisen i Collector

ANNONS