Bara drygt fem procent av hela landets riskkapital hamnade i Göteborg under det första halvåret 2019.
Bara drygt fem procent av hela landets riskkapital hamnade i Göteborg under det första halvåret 2019. Bild: Kollage: TT Bild/Jimmy Delwer

Fem procent av riskkapitalet hamnar i Göteborgsbolag – "skrämmande siffror"

Bara fem procent av allt riskkapital som investeras i Sverige hamnar i Göteborg. 80 procent av investeringarna på totalt 14 miljarder landar i stället i Stockholmsbolag, enligt en kartläggning från DI Digital.
– Det är anmärkningsvärda och skrämmande siffror, säger Johan Trouvé, vd på Västsvenska Handelskammaren, till tidningen.

ANNONS
|

Totalt gjordes riskkapital-investeringar på 14,05 miljarder kronor, i nästan 600 startupbolag, under det första halvåret 2019. Drygt 80 procent av de hett eftertraktade pengarna kammades hem av bolag i Storstockholm, enligt DI Digital. Bara två huvudstads-aktörer, betalföretaget Klarna och batteritillverkaren Northvolt, har till exempel tillsammans tagit in totalt drygt fem miljarder kronor i finansieringsrundor under perioden.

LÄS MER:Fem Göteborgsidéer som förändrar din vardag

I Göteborg landar, i sammanhanget, bara smulor. Totalt investerades drygt fem procent av de 14 miljarderna i bolag baserade i Göteborg. Malmö-Lund kämpar i ännu större motvind – bara tre procent av riskkapitalet hamnade där.

LÄS MER:Så får du pengar till ditt bolag

Johan Trouvé, Västsvenska Handelskammarens vd, tror att få lokala riskkapitalister är en orsak till att så lite riskkapital hamnar i Göteborg.
Johan Trouvé, Västsvenska Handelskammarens vd, tror att få lokala riskkapitalister är en orsak till att så lite riskkapital hamnar i Göteborg. Bild: Jimmy Delwer

Orsaken: Inga göteborgska riskkapitalister?

Johan Trouvé, vd för Västsvenska Handelskammaren, förvånas över siffrorna som gäller Göteborg.

ANNONS

– Det är anmärkningsvärda och skrämmande siffror. Göteborg är ju Sveriges tillväxtlokomotiv. Vi har stigande konjunktursiffror och den största ansamlingen av industriföretag i hela landet, säger han.

Det är sedan tidigare känt att en väldigt liten andel av riskkapitalet hamnar i Göteborg - det framgår till exempel i tidigare kartläggningar och framhävs också ofta av lokala startup-profiler och entreprenörer. Johan Trouvé tror att en förklaring är att många riskkapitalbolag har säte i just Stockholm.

LÄS MER:Riskkapitalisterna: Därför finns vi inte i Göteborg

LÄS MER:Riskkapitalet måste bli mer jämställt

Företagarna: Stockholmsbolag bättre på att synas

”Här råder ingen brist på goda tankar, idéer och uppslag. Men det saknas riskkapitalister. För att hitta spännande bolag måste man träffa människor på daglig basis. Det räcker inte med att komma hit tre gånger om året”, säger han till Di.

Günther Mårder, vd för intresseorganisationen Företagarna, är dock inte bekymrad över fördelningen av pengarna.

– Det finns en högre medvetenhet i Stockholm om vikten av att synas och att tala vitt och brett om sin egen potential när man samlar in kapital, säger han.

LÄS MER:Techmiljonären satsar på sängkläder

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS