Många företag pressas hårt när restriktioner begränsar kundkretsen. Nu står det klart att omställningsstödet förlängs två månader. Arkivbild.
Många företag pressas hårt när restriktioner begränsar kundkretsen. Nu står det klart att omställningsstödet förlängs två månader. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT

Fem miljarder mer i stöd till företag i kris

Omställningsstödet till coronakrisande företag förlängs över mars och april. Det kommer att kosta cirka fem miljarder kronor och är frukten av färdiga förhandlingar mellan regeringen och samarbetspartierna.

ANNONS
|

Om pandemin har sänkt omsättningen med minst 30 procent, ger det befintliga stödet mindre företag (färre än 50 anställda) möjlighet att få 90 procent av sina fasta kostnader täckta. För större företag gäller 70 procent.

– Det blir samma regler under den här förlängningen, säger Rickard Nordin, ekonomiskpolitisk talesperson hos Centerpartiet, till TT.

Statens kostnad för stödet beräknades före det nya beskedet till runt 16 miljarder kronor, enligt regeringen.

Pressas hårt

Beslutet av förlängda omställningsstöd till aktiebolag, handelsbolag och enskilda näringsidkare tas i en extra ändringsbudget i riksdagen i början av mars.

– Det är oerhört viktigt för att kunna rädda jobb, eftersom flera av restriktionerna som regeringen har infört, till exempel i transportsektorn, för fjärrbussar och fjärrtåg, gäller fram till maj, säger Mats Persson, ekonomiskpolitisk talesperson hos Liberalerna, till TT.

ANNONS

Även andra företagare, som krögare, taxiägare och frisörer, är starkt pressade just nu, påpekar han:

– Vi måste rädda företag i det här läget när vissa branscher har det brutalt tufft och kämpar varje dag för att överleva.

Kan betala mer

Eventuellt står landet inför en tredje smittvåg och regeringen har öppnat för att hårdare restriktioner kan bli nödvändiga, till exempel helt nedstängda butiker och gallerior.

– Då finns ett annat stöd, nedstängningsstödet, i en separat pott som täcker företagens alla fasta kostnader, påpekar Rickard Nordin.

– Skulle det vara så att den potten överskrids kommer vi att skjuta till mer pengar.

Han är missnöjd med takten i utbetalningarna till de företag som har ansökt om omställningsstöd.

Klagar på sena pengar

– Det tar alldeles för lång tid att få ut pengarna, framför allt från Tillväxtverket, men även från Skatteverket. Nu måste pengarna ut och är det så att myndigheterna behöver mer resurser för att snabba på det här, då är vi beredda att skjuta till ytterligare om det skulle behövas, säger Rickard Nordin.

Företagare, främst inom krognäringen, har protesterat högljutt för att pengarna har dröjt. Men i förra veckan godkände EU de tillfälliga stödreglerna och hanteringen antas kunna bli kvickare.

Regeringens har i omgångar förlängt omställningsstödet, som enligt EU:s regelverk utgör ett statsstöd.

ANNONS

Lars Pedersen/TT

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS