Fastighetsjättens vd om den turbulenta tiden

Det har stormat kring Göteborgsbaserade fastighetsbolaget Castellum under det första kvartalet. Nu visar jätten på sämre resultat och minskad uthyrning i rapporten.

ANNONS
|

Fastighetsbolaget Castellum från Göteborg är för de allra flesta synonymt med stabila finanser och ständigt återkommande och höjda utdelningar till ägarna. Men i samband med årets första kvartalsrapport låter den avgående vd:n Henrik Saxborn allmänheten ta del av den senaste tidens stormar inom börsjätten.

”För att vara Castellum har den senaste tiden varit ovanligt turbulent. En ny styrelse, ny ordförande och jag själv har aviserat min avgång som VD”, skriver han i den inledande meningen i kvartalsrapportens vd-ord.

LÄS MER:Vd för göteborgsk fastighetsjätte lämnar sin post

LÄS MER:Så mycket tjänade Göteborgs börsdirektörer

Dramatiken i Castellum ska inte ha påverkat verksamheten

När GP kommer i kontakt med Henrik Saxborn påpekar han att det är medias bild av bolaget som gett intrycket av turbulens i Castellum.

ANNONS

– Mediabilden av Castellum har varit turbulens kring valberedningens förslag till ny styrelse och den nya ordföranden. Det har alltså inte varit turbulent inom bolaget, verksamheten har inte påverkats av detta, säger Henrik Saxborn.

Trots att förvaltningsresultatet på 779 miljoner kronor för perioden var något svagare än motsvarande kvartal 2020 (794 miljoner) är Henrik Saxborn mycket nöjd över Castellums tre första månader i år.

– Vi gör det starkaste totalresultatet för ett isolerat kvartal någonsin – närmare 4 miljarder kronor. Att förvaltningsresultatet kom in lägre än i fjol följer på vårt strategiska beslut om att sälja 5 procent av fastighetsportföljen, säger han.

Henrik Saxborn: ”Skönt att det är förbi”

Hans beslut om att lämna Castellum efter 15 år i bolaget och drygt åtta år på posten som vd i samband med den turbulens han själv beskriver har väckt många frågetecken. Hans svar är detsamma som i en tidigare intervju med GP – att han inte är redo att teckna upp sig för ytterligare 3 till 5 år då han inte känner ett 110-procentigt engagemang för Castellums nya inriktning. Men han är glad att de värsta stormarna nu darrat ut.

– Det är skönt att det är förbi och att vi åter kan fokusera på att skapa aktieägarvärde, det är det som är det väsentliga för mig och våra 400 medarbetare.

ANNONS

Det var inte enbart förvaltningsresultatet som fick sig en törn under det första kvartalet. Även nettouthyrningen minskade jämfört med samma kvartal 2020. Från 99 till 40 miljoner kronor. Detta på grund av en engångspost, säger Henrik Saxborn.

– Det beror på att vi hade ett stort kontrakt i Skåne som löpte ut. Tittar man bara på siffrorna i kvartalsrapporten skulle man inte kunna läsa av att en pandemi pågår.

LÄS MER:De flyttar in på Säve flygplats – experimenten ska göra Sverige bäst

LÄS MER:Tunga näringslivsprofiler i maktkampen om Castellum

Castellums fastighetsportfölj består nu till 60 procent av kontor – vad tänker du om ”kontorsdöden” som en följd av pandemin?

– Jag är övertygad om att det inte är så stor dramatik som det ibland framställs. Ett exempel är Ericsson som meddelat ökad flexibilitet på sina arbetsplatser. Det kommer vi möta genom att bygga om kontor så att de blir mer flexibla och får större sociala ytor, säger Henrik Saxborn.

Vid lunchtid på onsdagen vek Castellums aktie ned med 0,3 procent på Stockholmsbörsen.

Castellums kvartal i siffror:

Förvaltningsresultat: 779 miljoner kronor (794)

Nettouthyrning: 40 miljoner kronor (99)

Resultat före skatt: 2 896 miljoner kronor (630)

Totalresultat: 3 959 miljoner kronor (622)

Siffror i parentes avser motsvarande kvartal 2020.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS