Hyresgästföreningen stämmer fyra fastighetsbolag i Skåne. Arkivbild.
Hyresgästföreningen stämmer fyra fastighetsbolag i Skåne. Arkivbild. Bild: Helena Landstedt/TT

Fastighetsbolag stäms för andra hyreshöjning

Fyra fastighetsbolag i Skåne höjde hyran en andra gång i år. Nu stäms de av Hyresgästföreningen.
Orsaken: De anses inte ha förhandlat.

ANNONS
|

I mitten av juni damp det ned en avisering hos de de drygt 12 000 berörda hyresgästerna. Höjningskravet låg på 1,75 procent, att betala från 1 juli, enligt Hyresgästföreningens förhandlingschef Carl-Johan Bergström.

– Några har valt att betala, andra inte, säger han.

I vissa fall har de hyresgäster som inte betalade fått en andra mer hotfull avisering om en ännu högre hyreshöjning om de inte betalade, enligt Carl-Johan Bergström.

Avisering räcker

Men det är oväsentligt för skadeståndstalan i sig.

– Redan aviseringen är ett brott mot förhandlingsskyldigheten, säger Carl-Johan Bergström.

De fyra aktuella fastighetsbolagen Heimstaden, Victoriahem, Willhem och Trianon höjde hyran vid årsskiftet med 5 procent. I våras kom de under visst rabalder tillbaka med nya krav på ytterligare höjningar, något som Hyresgästföreningen anser bryta mot en mångårig praxis, att bara höja en gång per år. Trots att parterna fört samtal om den andra höjningen så har inga regelrätta förhandlingar genomförts, anser Hyresgästföreningen.

ANNONS

Den bilden delar inte Robin Wilhelmsson, kommunikationschef på Heimstaden.

– Vi håller inte med om skadeståndskravet från Hyresgästföreningen. Vi välkomnar att det prövas och vi är av åsikten att vi har träffat Hyresgästföreningen fysiskt flertalet gånger. Vi ställer oss därför frågande till det här kravet, säger han.

– Mer än så kan vi inte säga just nu.

Dåliga affärer

Skadeståndskravet uppgår till 5 000 kronor per lägenhet – pengar som om man vinner i ett första skede hamnar hos Hyresgästföreningen.

– Men på något vis ska pengarna tillbaka till hyresgästerna, säger Bergström.

Först och främst hoppas han att de fyra fastighetsbolagen backar.

– Annars tar vi det här till Hyresnämnden.

Bolagen pekade framför allt på högre kostnader kopplade till inflationen och räntehöjningar. De vid årsskiftet genomförda hyreshöjningarna räckte inte.

Men de argumenten håller inte, anser Carl-Johan Bergström. Enligt honom handlar det om dåliga affärer framför allt dyra fastighetsköp, som nu visar sig inte hålla när räntorna drar iväg, något som inte hyresgästerna ska bekosta.

ANNONS