Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Det blir ingen fastighetsstrejk. Arkivbild.

Fastighets första strejkhot undanröjt

Det blir ingen strejk på måndag. LO-facket Fastighets och arbetsgivarparten Almega har sagt ja till medlarnas bud. Men Fastighets har varslat om ytterligare en strejk.

Tvisten har handlat om LO:s låglönesatsning ska rymmas inom det så kallade lönemärket på 6,5 procent under tre år. Arbetsgivarna vill att den ska göra det medan facket vill att satsningen ska ligga utöver märket.

Efter att avtalet nu träffats anser båda sidorna att deras mål uppnåtts.

"Det är väldigt positivt att vi nu kommit överens och kunnat teckna ett nytt treårigt avtal inom märkets 6,5 procent. Därmed följer kollektivavtalet på fastighetsområdet det märke som satts för årets avtalsrörelse", säger Almegas vd Anna-Karin Hatt i ett pressmeddelande.

Magnus Pettersson, ordförande för Fastighets, är också nöjd.

- Den uppgörelse vi tecknat nu innebär att inhämtningsmodellen med låglönesatsningen finns med i de krontal vi tagit ut. Det skulle annars vara ett lägre krontal om man bara skulle räkna 6,5 procent, säger han till TT.

Det treåriga avtalet som parterna kommit överens om gäller mellan 1 april 2017 till 31 mars 2020.

Men Fastighets har även varslat om strejk inom avtalsområdet specialservice om inte en uppgörelse träffas senast på fredag klockan 06. Bland annat har Fastighet strejkvarslat för Volvos Torslandaverken. Ringhals kärnkraftverk är en annan arbetsplats som berörs.

- Vi ska träffa medlarna på måndag eftermiddag, säger Magnus Pettersson.