Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Fartyg blockerar Suez-kanalen – då kan det påverka Göteborg

Fartyget M/S Ever Given fastnade på tvären i Suez-kanalen – och det var osäkert hur länge passagen skulle vara blockerad.
Nu rapporterar Reuters att fartyget är loss.
Händelsen lär inte påverka situationen i Göteborg.
– Men skulle detta börja ta ytterligare någon dag, då kan det bli fördröjningar, säger Stefan Strömberg, presskontakt vid Göteborgs Hamn.

Under onsdagsmorgonen fastnade det 400 meter långa containerfartyget M/S Ever Given i Suez-kanalen, som förbinder Medelhavet och Röda havet.

Fartyget hamnade på tvären och blockerade hela kanalen, där en stor del av världens fartyg passerar. Arbetet med att få loss det pågick under onsdagen – och först befarades att det skulle ta flera dagar att få loss det.

– Det senaste vi har sett är att man överväger att lyfta av gods från fartyget. Det skulle innebära att det kanske tar någon dag och blir vissa fördröjningar, sa Stefan Strömberg till GP innan lunch på onsdagen.

LÄS MER: Sverige söker EU-pengar till infrastruktur

LÄS MER: Nytt fiskeavtal kan rädda räkfrossan

Många varor går den vägen

Vid 13-tiden rapporterade Reuters att fartyget kommit loss – och att trafiken genom kanalen snart kommer att återupptas. Men även om kanalen hade blivit blockerad i ett dygn, skulle det inte ha påverkat hamnen i Göteborg.

– De flesta fartyg kör ekonomiskt, om du tänker dig en bil som kör eco driving. Man kör lite långsammare för att spara bränsle helt enkelt. Men när något sådant här händer finns alltid möjligheten att öka på farten för att köra igen tid. Blir det någon dag kommer det inte att påverka särskilt mycket, säger Strömberg.

Vad för typ av varor som ska till Göteborg är det som fraktas genom Suez?

– Det är containerfartyg, så det är egentligen allt möjligt. Det kan vara basindustrivaror, stål, elektronik, allt från det man hittar på butikshyllan till industriråvaror.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.