"Färre inspektörer ger sämre arbetsmiljö"

ANNONS
|

Regeringens förslag att stegvis fram till 2009 spara 157 miljoner kronor på Arbetsmiljöverkets verksamhet väcker nu protester bland de anställda.

I ett brev till regeringen och arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin kräver arbetsmiljöinspektörerna att regeringen tänker om och istället börjar arbeta för att göra mer för att förebygga och minska ohälsan i arbetslivet.

- Vi lever i en föränderlig värld vilket innebär att kraven på Arbetsmiljöverkets inspektörer hela tiden förändras och ökar. Konsekvenserna av regeringens förslag blir färre inspektioner ute på arbetsplatserna vilket måste ställas i relation till de problem som finns i arbetslivet, säger Morten Höjlund, ordförande i sektionen för arbetsmiljöinspektörer inom Naturvetarförbundet på Arbetsmiljöverket (AV).

ANNONS

Tuffare villkor

Som exempel på en bransch med allt tuffare villkor för de anställda nämner han fordonsindustrin. Kostnadspressen på entreprenörer och utländska företag, som etablerar sig i Sverige, kräver allt större arbetsinsatser av Arbetsmiljöverkets inspektörer. Utländska företag kommer ofta hit med en annan kultur, syn på arbetsmiljön.

- I det läget måste vi ha resurser för att tackla problemen. Annars blir konsekvensen att arbetsmiljön dumpas när de ekonomiska kraven på företagen ökar. Företag med bra arbetsmiljö riskerar att slås ut av de med sämre, säger Morten Höjlund som arbetar på AV:s Göteborgsdistrikt.

Mer att göra

- En annan trend är att cheferna på företagen får allt mer att göra och de hinner inte jobba med arbetsmiljön.

Regeringen säger att bantningen av AV är ett led i processen att minska den statliga byråkratin. Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin har samtidigt uttalat att han inte ser någon risk att bevakningen av arbetsmiljön tar ett kliv tillbaka.

Färre inspektörer

Redan i dag har Sverige färre arbetsmiljöinspektörer per en miljon anställda jämfört med Danmark, Norge och Finland. Med de föreslagna neddragningarna försvinner cirka 120 inspektörer av dagens drygt 400 fram till 2009.

- Vi kommer då att hamna på hälften av grannländernas nivå och långt under

ANNONS

ILO:s riktvärde, säger Morten Höjlund som beräknar att totalt 225 jobb kan försvinna från verket på grund av den ekonomiska neddragningen. 30 jobb försvinner från göteborgsdistriktet.

Arbetsmiljöverket

ANNONS