Hårda tag mot svarthandel med hyreskontrakt i utredarens förslag. Arkivbild.
Hårda tag mot svarthandel med hyreskontrakt i utredarens förslag. Arkivbild.

Fängelse hotar köpare av svartkontrakt

Fängelse och blåst på lägenheten. Köpare av svart hyreskontrakt bör straffas hårt, föreslår en utredning. Förslaget välkomnas av både Fastighetsägarna, Hyresgästföreningen och ansvarig minister. På marginalen kan det också bromsa bostadsrättspriserna.

ANNONS
|

Det ska bli förbjudet att ta extra betalt vid andrahandsuthyrning av hyresrätt. Och inte bara försäljning utan även köp av ett hyreskontrakt bör vara olagligt, enligt en ny utredning. Och det är hårda straff som föreslås för att sätta stopp för den utbredda svarthandeln med hyresrätter – upp till fyra års fängelse om brottet anses som grovt. Samtidigt ska man förlora rätten till lägenheten.

Utredaren betraktar inte den kanske desperata köparen av ett svartkontrakt som offer.

- Brottsoffren är de som står i bostadskön, säger utredaren Jan Josefsson.

ANNONS

Sprider sig

Den svarta handeln med hyresrätter omsätter miljarder och visar inga tecken på att minska.

- På senare tid har även den organiserade brottsligheten ägnat sig åt sådan handel, säger Josefsson som pekar på att problemet är störst i storstäderna, men har börjat visa tecken på att sprida sig till kranskommunerna och miljonprogrammen.

Biträdande justitieminister Heléne Fritzon välkomnar utredningens förslag. Vad som blir regeringens slutgiltiga förslag vill hon inte säga i dagsläget, men hon pekar på en bred uppslutning i branschen, som kan tolkas som en signal att regeringen kommer att genomföra förslagen, i sådana fall från 1 januari 2019. Men den som redan köpt ett svart hyreskontrakt kan förmodligen sova lugnt – någon retroaktivitet ska inte gälla, enligt Jan Josefsson.

Förhoppningen är att effekten ska bli fler lediga bostäder till bostadsförmedlingen.

"Köp eller försäljning av hyresrätt innebär att personen ifråga tränger sig före andra som stått i bostadskön under lång tid. Det är inte acceptabelt att oärlighet ska gå före ärlighet", skriver Hyresgästföreningens förbundsjurist Johan Mirtorp i en kommentar

ANNONS

Nya läckor

Men Tor Borg, chefsanalytiker vid fastighetsrådgivningsfirman JLL, är tveksam till om förslagen får någon effekt.

- Problemet ligger i hyresregleringen, säger han.

- Tätar man en båt som läcker kommer man få nya läckor, människor hittar alltid nya sätt att ta sig runt regelsystemet, fortsätter han.

Och det finns fortfarande en risk, precis som i dag, att ingen kommer att ha någon vinning på att anmäla olagligheterna. Fast såväl utredaren som Billy McCormac, chef för Fastighetsägarna i Stockholm, pekar på signalvärdet.

- Det får en avskräckande effekt, men det kommer inte att utradera problemet, säger McCormac.

Enligt hans kollega vid Fastighetsägarna Sverige, vd Reinhold Lennebo, är svartmarknaden en effekt av en ickefungerande hyresmarknad. Hyresregleringen har skapat grogrunden för den svarta hyresmarknaden, enligt honom. Och bristen på hyresrätter tvingar människor till bostadsrättsmarknaden där priserna fram tills nyligen stadigt skjutit i höjden.

ANNONS

- Om man får bukt med problemet med den svarta hyresmarknaden får det en bromsande effekt på bostadsrättpriserna, även om den förmodligen är marginell, säger Lennebo och pekar på andra bromsar, som amorteringskrav och liknande, som verkar betydligt hårdare på bostadsrättsmarknaden just nu.

TT

Fakta: Förslaget i korthet

Köp av svarta hyreskontrakt kriminaliseras samtidigt som straffen för säljarna skärps. Maxstraffet blir vid grovt brott fyra års fängelse för både köpare och säljare av hyreskontrakt.

Rätten till lägenheten förverkas vid köp av ett hyreskontrakt.

Det blir också förbjudet att ta ut en högre andrahandshyra än grundhyran. Vid möblering får man lägga på tio procent. Även brott mot detta riskerar leda till att man blir av med lägenheten.

Utredningen föreslår även att bytesreglerna ska ändras. Bland annat ska det krävas att parterna som vill byta med varandra ska ha bott i sina lägenheter i minst ett år. Det blir också bara tillåtet att byta hyresrätter med varandra, inte blanda in bostadsrätter.

Lagändringarna föreslås gälla från 1 januari 2019.

Källa: SOU 2017:86

ANNONS