Familjerna som styr miljardföretagen

ANNONS
|

Många är okända för en bredare allmänhet och undviker offentligheten.

GP har kartlagt ägarna bakom Göteborgs miljardföretag. På listan över de 20 största finns många doldisar.

En av dem är Anders Hedin , 49, mannen som tillsammans med sin far Ingemar Hedin byggt upp företaget Hedin bil – i dag en av Sveriges största bilhandlare.

Anders Hedin är boråsare från början men bor i dag i Göteborg och styr sin företagsgrupp Anders Hedin Invest från huvudkontoret i Mölndal. Anders Hedin är ensam ägare men har sällskap i styrelsen av nästa generation: Hampus Hedin, född 1990.

ANNONS

Historien om Hedin bil började i Borås 1985 när far och son tog över Philipsons anläggning. Sedan dess har Hedin Bil blivit återförsäljare till ett 20-tal märken, bland annat Nissan, Fiat och Citroën och lagt under sig en rad konkurrenter. Det senaste stora förvärvet gjordes 2010 när Scanauto köptes upp av Hedin Bil.

Resultatet av expansionen kan avläsas i fjolårets räkenskaper där koncernen sprängde femmiljardersvallen i intäkter medan antalet anställda närmar sig tusen.

Bilförsäljningen är en publik verksamhet. Men när GP ber Anders Hedin om en intervju tackar han nej.

- Jag vill vara med så lite som möjligt, säger han per telefon.

Anders Hedin är långt ifrån unik. Flertalet av de privata ägare GP varit i kontakt med vill inte låta sig intervjuas.

En av dem är Jan Thomas, 58, ägare till Thomas Concrete Group, i Sverige mer känt under företagsnamnet Färdig Betong.

- Det var en intervju med min far på nittiotalet. Det kan räcka, säger Jan Thomas per telefon från USA där företaget har en stor verksamhet.

Fadern Martin Thomas grundade företaget 1954 när en betongfabrik etablerades i Karlstad. Företagsgruppen styrs i dag från huvudkontoret på Södra Vägen där styrelseordföranden Finn Johnsson har ett arbetsrum. Jan Thomas lämnade nyligen vd-jobbet efter 25 år och efterträddes av Hans Karlander.

ANNONS

Thomas Concrete Group är ett av sju familjekontrollerade företag i Göteborgsregionen med över tusen anställda – de flesta utanför Sveriges gränser.

En annan av de verkliga doldisarna är Mikael Jönsson, 49, koncernchef för Vätterleden Invest – en företagsgrupp som byggts upp av fadern Nils-Olov Jönsson. Vätterledens kontor invid Näckrosdammen i Göteborg är ett västsvenskt maktcentrum. Via Vätterleden kontrollerar familjen Jönsson en femtedel av aktierna i Gunnebo, ett av Göteborgs ledande börsbolag med över 6000 anställda. Vätterleden har också betydande poster i börsbolagen Kopparbergs och Arise Windpower. Vätterleden äger även ett dussin handels- och industriföretag. Där ingår belysningsföretaget Markslöjd och Libro – Göteborgsföretaget som designar resväskor.

Inte heller Mikael Jönsson är särskilt lockad av offentlighet. Han säger:

- Vi är väl inte intressanta för allmänheten?

Bland doldisarna finns också Fabian Hielte, 37, chef för Ernström & co, där byggmaterielföretagen Armaturjonsson och Kakeldax ingår. Företagsgruppen kontrolleras av familjerna Hielte och Hobohm. Familjerna är också dominerande ägare i det expansiva byggföretaget Platzer.

Fabian Hielte är gift med skådespelerskan Harriet Cobbold, dotter till författaren Marika Cobbold, delägare i mediekoncernen Stampen och syster till huvudägaren Peter Hjörne. Ernström & co:s ägarfamiljer har också kopplingar till Stampens konkurrent Bonnier via Susanne Hobohm, mångårig medarbetare i Bonniers tidningar och tidigare chefredaktör på GT.

ANNONS

En annan okänd makthavare är Göteborgs guldkung Sverker Albrektson, 61. Han är storägare i Iduna där kedjorna Guldfynd, Hallbergs och Albrekts Guld ingår, liksom finska Kultajuosi. Sverker Albrektson har rötter i Varberg där hans far Gustaf Albrektson var guldsmed. Delägare i guldjätten är också bröderna Sten Warborn och Bengt Warborn, sonsöner till Monarks grundare Birger Svensson.

Till doldisarna får även finansmannen Sven Norfeldt, 53, räknas. Han har figurerat i medierna i egenskap av sponsor till fotbollsklubben Örgryte. Men när det gäller sina egna affärer har han hållit en låg profil.

Med enbart ett trettiotal medarbetare driver Sven Norfeldt ett finansimperium från kontoret på Vasagatan. Det egna kapitalet är närmare tre miljarder.

Sven Norfeldts Dunross har byggt sin förmögenhet på handel med värdepapper. En stor del av investeringar har gjorts på tillväxtmarknader, särskilt i Asien.

I urvalet ingår företag med över 1 miljard i intäkter och ägare baserade i Göteborgsregionen. Företagen har rankats efter intäkter, antal anställda och eget kapital.

ANNONS