Platsen där dödsolyckan med en självkörande Uber-Volvo skedde i mars 2018. Nu stämmer offrets familj staden Tempe i Arizona som de menar varit vårdslösa.
Platsen där dödsolyckan med en självkörande Uber-Volvo skedde i mars 2018. Nu stämmer offrets familj staden Tempe i Arizona som de menar varit vårdslösa. Bild: Chris Carlson

Familj till dödsoffer i självkörande Volvo-olycka stämmer staden Tempe i Arizona

Maken och dottern till den 49-åriga kvinna som dog när hon blev påkörd av en självkörande Uber, en Volvo XC90, stämmer nu staden Tempe i Arizona. Det var där dödsolyckan skedde och de anhöriga menar att staden misslyckats med säkerheten kring autonomt körande.

ANNONS

Det var i mars 2018 som olyckan skedde. Den 49-åriga kvinnan blev påkörd när hon ledde en cykel över en fyrfilig väg. Olycksbilen var en självkörande XC90 tillhörande taxitjänsten Uber, som hade kopplat ur fordonets nödbromssystem för att göra resan behagligare, rapporterar Arizona Republic. Videofilm från några sekunder innan olyckan ska också ha visat att bilens förare i huvudsak tittat ner och inte på vägen framför. Uber och 49-åringens anhöriga ska ha nått en förlikning i domstol förra året.

LÄS MER:Kvinna påkörd av självkörande bil – dog

Ett år efter olyckan har nu familjen än en gång vänt sig till rättsväsende gällande olyckan. Dottern och maken har stämt staden Tempe för att ha varit vårdslösa. Enligt stämningen ska Tempe ha misslyckats med att hålla vägar och gator säkra, och låtit självkörande bilar ta sig runt på ett riskfyllt sätt.

ANNONS

LÄS MER:Tempe-polisen: Dödsolyckan var inte Ubers fel

LÄS MER:"Volvos automatbroms var urkopplad"

ANNONS