Riksbanken sänker styrräntan

Sveriges Riksbank sänker styrräntan med 25 punkter till 3,75 procent. Det är den första räntesänkningen på över åtta år.

ANNONS
|

Riksbanken sänker styrräntan. Det är den första räntesänkningen sedan början av 2016.

Det huvudsakliga skälet till sänkningen är att inflationstakten, enligt KPIF (konsumentprisindex med fast ränta), senast i mars kom in på 2,2 procent. Vilket är väldigt nära Riksbankens inflationsmål om 2 procent.

Ett annat är den lågkonjunktur som Sverige befinner sig i sedan närmare ett år tillbaka.

”Inflationen närmar sig målet samtidigt som konjunkturen är svag. Riksbanken kan därför lätta på penningpolitiken. Direktionen har beslutat att sänka styrräntan med 0, 25 procentenheter till 3,75 procent”, skriver Riksbanken i ett pressmeddelande.

Ett annat skäl för ett lätta på bromsen är det faktum att löneökningarna har varit måttliga, enligt Riksbanken. Dessutom pekar inflationsförväntningarna åt rätt håll, skriver myndigheten i pressmeddelandet.

ANNONS
Erik Thedéen och Åsa Olli Segendorf under onsdagens pressträff.
Erik Thedéen och Åsa Olli Segendorf under onsdagens pressträff. Bild: Christine Olsson/TT

Men Riksbanken är ännu inte beredd att blåsa faran över.

– Inflationsutsikterna är osäkra. Det finns osäkerhet på både upp- och nedåtsidan när inflationen nu faller från mycket höga nivåer. De risker som kan göra att inflationen i Sverige stiger igen är främst kopplade till den starka amerikanska ekonomin, den geopolitiska oron och kronans växelkurs. Anpassningen av penningpolitiken framöver bör därför präglas av försiktighet, med gradvisa sänkningar av styrräntan, skriver Riksbanken.

Stockholmsbörsen steg efter Riksbankens besked, samtidigt som kronan tappade något i värde.

Beslutet om sänkningen av styrräntan tillämpas från den 15 maj.

Det tog inte många minuter efter räntebeskedet förrän storbanker som Nordea och Swedbank lät meddela att man sänker bolåneräntan på tremånaderslån med 0,25 procentenheter.

Glada och sura reaktioner och svagare krona

Byggföretagen som drabbats hårt av senaste årens räntehöjningar som ”har lagt en död hand över efterfrågan på nya bostäder” är försiktigt positiva.

– Den här första räntesänkningen är en viktig pusselbit för att bostadsbyggandet ska kunna öka, men vi ska inte sätta för stort hopp till att den helt vänder utvecklingen på bostadsmarknaden, säger Fredrik Isaksson, chefekonom, Byggföretagen i ett uttalande.

Hökaktigt, tycker storbankernas ekonomer om Riksbankens ränteplaner framåt. Hök betyder i räntesammanhang en person som lutar mot att höja räntan medan en duva vill sänka.

ANNONS

– De dödar ju en sänkning i juni, säger chefsekonom Annika Winsth, till TT och syftar på att Riksbankens räntebana, deras prognos för hur styrräntan ska utvecklas, ligger kvar.

Riksbanken räknar fortsatt med två till sänkningar under andra halvåret, förutom dagens sänkning.

Märkligt, enligt Annika Winsth som tycker att den lägre inflationen tillsammans med lägre ekonomisk tillväxt och högre arbetslöshet borde påverka Riksbankens framtidsplaner.

Handelsbankens chefsekonom Christina Nyman håller med.

– Det är en tydlig signal om att hålla borta förväntningarna om att det ska hända någonting i juni, säger hon.

LÄS MER:Experterna: Det avgör om räntan sänks

LÄS MER:Bostadsmarknaden lyfter – priserna ökade mest i Göteborg i april

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS