38 procent arbetstiden kommer att skötas på distans efter pandemin enligt en prognos från konsultbolaget WSP.
38 procent arbetstiden kommer att skötas på distans efter pandemin enligt en prognos från konsultbolaget WSP. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Facket varnar för fortsatt hemarbete efter corona

Det finns enorma pengar att tjäna för arbetsgivarna i form av lägre kontorshyror om fler anställda jobbar hemma. Men från fackligt håll lyfts också varningsflagg för utvecklingen.

ANNONS

– Det finns en grupp som vill vara på plats alla dagar, som unga med små lägenheter. Utgår man från vad majoriteten vill försämras frivilligheten för andra. Risken finns att vissa tvingas till att jobba på distans, säger Johan Kreicbergs, samhällspolitisk chef vid fackliga Sveriges ingenjörer, till Dagens industri.

Arbetsgivarnas årliga kontorsnota ligger på drygt 87 miljarder kronor. Med en fortsättning av den våg av distansarbete som uppstått under coronapandemin ser arbetsgivarna ett guldläge i att kapa utgifter.

LÄS MER:Chefer förbjuds att messa anställda efter arbetstid

Hemarbete kan öka markant efter pandemin

Flera företag och myndigheter har klargjort sådana planer. Enligt konsultbolaget WSP, som på uppdrag av Sveriges ingenjörer har analyserat kontorsmarknaden, kommer 38 procent av arbetstiden att skötas på distans efter pandemin.

ANNONS

Totalt visar studien att antalet hemarbetade timmar på den svenska arbetsmarknaden kan öka med 170 procent efter pandemin, förutsatt att restriktionerna hävs

Men Johan Kreicbergs varnar för allt för trånga kontor och sämre arbetsmiljö.

– De här 87 miljarderna ska inte visa sig som resultatförbättringar. Varje krona som sparas in på kontoren måste investeras i distansarbetsmiljön. Annars riskerar vi människors hälsa och stora samhällskostnader genom ökade sjukskrivningar.

Så mycket kostar en kontorsplats i storstadsregionerna

•Stockholms län: 88 754 kr

•Skåne län 54 195 kr

•Uppsala län 53 247 kr

•Västra Götalands län 52 184 kr

Genomsnitt hela landet: 62 275 kr

Genomsnitt övriga landet (exklusive Stockholm): 43 941 kr

*Kostnaderna avser en genomsnittlig kontorsplats (25m2) per år och anställd i respektive län, exklusive moms. Beräkningen är gjord på sammanlagda kostnader för bland annat hyror och drift.

Källa: Sveriges Ingenjörer Distansarbete och kostnader - Striden om de 87 miljarderna

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS