Manglade lakan – nu delvis på statens bekostnad. Arkivbild.
Manglade lakan – nu delvis på statens bekostnad. Arkivbild. Bild: Lisa Abrahamsson/ TT

Få har hittat till de nya rut-avdragen

De nya rut-tjänsterna som infördes vid årsskiftet har lockat få. Knappt 600 tvättjänster och 1 300 transporttjänster med rut-avdrag har utförts.

ANNONS

Att vi kan bygga till, måla om och dra om elen med skatterabatt är väl känt, och vi har "rotat" som aldrig förr under pandemin. Totalsumman för rotavdragen blev 10,7 miljarder kronor i fjol, vilket är nästan en miljard mer än 2019. Under årets första månader har vi fortsatt i samma stil, under januari och februari uppgår rot-avdragen till nästan 1,9 miljarder kronor.

– Rot har ökat rejält, det är hemmafixandet under pandemin, säger Markus Jakobsson på Skatteverkets statistikavdelning.

Nya tjänster

Färre verkar dock veta att vi numera också kan lämna bort vittvätten och få hjälp med ommöblering hemma. Vi kan också ta hjälp att forsla bort möbler och grejer från hemmet för att lämna till second hand, och vi kan anlita hjälp för att se till vår bostad.

ANNONS

De nya rut-avdragen infördes vid årsskiftet. Men så här efter ett par månader verkar få ha hittat dem. 576 tvättjänster har utförts, cirka 1 300 transporter och tillsynsarbete för cirka 630 000 kronor. Möbleringsjobb för drygt 2,5 miljon kronor har utförts.

– Det har ju bara gått två månader, och det brukar ta lite tid då det kommer en ny tjänst. Så var det när rut-avdraget för reparation av vitvaror infördes 2017 också, säger Markus Jakobsson.

Långsam start

Nu har svenskarna dock hittat till avdraget för att reparera vitvaror, i fjol lagade vi för nästan 47,2 miljoner kronor, mot 23,7 miljoner kronor 2017.

– Företagen kanske inte har ställt om sin verksamhet till de nya tjänsterna heller.

Både tvättjänster och transporttjänster redovisas enligt schablon, där rutavdraget blir 50 procent av hela beloppet, berättar han.

– Det är för att det ska bli enklare, företagen behöver inte redovisa antalet timmar till oss, säger Markus Jakobsson.

Johanna Cederblad/TT

Fakta: Rot, rut och nya avdrag

Totalsumman för rut-avdrag blev drygt 6 miljarder kronor i fjol. Mest har gått till ombyggnad, 6,8 miljarder kronor. VVS-jobb är också populära rot-jobb, de uppgick till nära 1,3 miljarder kronor.

Rotavdragen uppgick till 10,7 miljarder kronor. Mest gick till städtjänster, 4,2 miljarder kronor, och trädgårdstjänster, drygt 1 miljard kronor.

Vid årsskiftet höjdes taket för rut-avdraget till 75 000 kronor per år, och nya rut-tjänster tillkom:

Tvätt och vård av kläder och hemtextilier vid en tvättinrättning

Möblering

Transporttjänst som avser bortforsling av bohag och annat lösöre från bostaden till försäljningsverksamhet som drivs i syfte att främja återanvändning

Enklare tillsyn av bostaden

Källa: Skatteverket

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS