Försäkringskassan ändrar sig

ANNONS
|

Vissa lokala försäkringskassor har nekat tvillingföräldrar den extra ersättningen. Andra har betalat ut den. Och av dem som betalat ut föräldrapenningen har lagen tolkats på olika sätt beroende på när barnet dött, om det ena barnet varit dödfött eller om det överlevt förlossningen några dagar.

- Vi har ändrat oss nu, säger Mats Mattsson, försäkringsansvarig på Försäkringskassans huvudkontor i Stockholm.

Huvudkontoret har skickat ut ett meddelande till samtliga Försäkringskassor i landet för att alla ska fatta samma beslut efter tydligare regler.

Varför så olika budskap?

- Det har varit en del missförstånd. Man kan tolka lagen på två sätt. Och vi vill nu tolka den till fördel för föräldrarna, som en del försäkringskassor redan gjort, säger han.

ANNONS

I lagen om allmän försäkring står att tvillingföräldrar har rätt till 180 föräldrapenningdagar för varje barn som föds utöver det första. Men där står inget om hur frågan ska hanteras om eller när barnet avlider. Men huvudkontoret menar nu att det inte finns stöd för att frånta föräldrarna de extra dagarna de redan tilldelats.

Har ni kontaktat de föräldrar som nekats ersättning?

- Nej, de får kontakta oss. Det är ganska få det gäller och kan vara svåra att hitta. Men en av dem har redan pratat med oss och det fallet har rättats till.

Försäkringskassans mål är att ingen försäkringstagare ska behandlas olika beroende av boendeort eller handläggare.

- Men det händer ibland. Hur ofta har jag inte koll på, men vi försöker kontrollera det med kvalitetsinstrument. Då väljs ett antal fall slumpmässigt ut, sedan gör en särskilt utsedd tjänsteman samma process för att se att samma bedömning görs, säger Mats Mattsson.

Tvillingföräldrapenningdagar

ANNONS