Sven Otto Littorin, före detta arbetsmarknadsminister blir nu ordförande för Beowulf Mining.
Sven Otto Littorin, före detta arbetsmarknadsminister blir nu ordförande för Beowulf Mining. Bild: Elisabeth Alvenby

Förre ministern blir ordförande i omstritt gruvbolag

Under tisdagen meddelade prospekteringsbolaget Beowulf Mining att deras tidigare ordförande Göran Färm avgår och ersätts med förra statsrådet Sven Otto Littorin, det skriver Omni.
– Jag är mycket nöjd med att komma in i styrelsen som ordförande, säger Sven Otto Littorin i en kommentar.

ANNONS
|

Det före detta statsrådet Sven Otto Littorin blir ny styrelseordförande för prospekteringsbolaget Beowulf Mining, enligt ett pressmeddelande. Han ersätter den avgående Göran Färm.

Sven Otto Littorin var arbetsmarknadsminister i Fredrik Reinfeldts regering mellan 2006 och 2010.

– Jag är mycket nöjd med att komma in i styrelsen som ordförande för Beowulf Mining. Beowulf har som mål att vara en värdefull partner inom svensk gruvinnovation, fossilfritt företagande, hållbar utveckling och cirkulär ekonomi, säger Sven Otto Littorin i en kommentar.

Beowulf Minings ambition att inleda gruvdrift i Kallak utanför Jokkmokk har orsakat en konflikt som sträcker sig flera år tillbaka. Den har kantats av demonstrationer, protester och blockader för provborrningar till gruvan. Här vid en protestaktion 2013.
Beowulf Minings ambition att inleda gruvdrift i Kallak utanför Jokkmokk har orsakat en konflikt som sträcker sig flera år tillbaka. Den har kantats av demonstrationer, protester och blockader för provborrningar till gruvan. Här vid en protestaktion 2013. Bild: TT

LÄS MER:Färre söker tillstånd för mineralprospektering

Gruvverksamhet i Kallak

Prospekteringsbolaget Beowulf Mining, som sedan flera år väntar på ett besked kring sin planerade gruva i Norrbotten, ser Sven Otto Littorin som ett välkommet nytillskott i styrelserummet.

ANNONS

– Det glädjer mig att ta emot Sven Otto Littorin som ny ordförande och å styrelsens vägnar vill jag också tacka Göran Färm för hans värdefulla stöd under de senaste tre åren, säger Kurt Budge, förtagets VD i ett pressmeddelande.

Han betonar betydelsen av att företaget har närmare 68 procent svenska aktieägare och att företagets huvudfokus fortsättningsvis är järnmalmsprojektet i Kallak.

– Sven Otto Littorin som ordförande kommer bidra till att bibehålla vår närvaro på marknaden och en hållbar utveckling för vår affärsverksamhet inom gruvindustrin, säger Kurt Budge.

LÄS MER:Ministern: Möte om Kallak inte aktuellt

Väntar på beslut från regeringen

Gruvkonflikten i Kallak utanför Jokkmokk sträcker sig flera år tillbaka och har kantats av demonstrationer, protester och blockader för provborrningar till gruvan. Samebyarna Sirges och Jåhkågasska har från början motsatt sig gruvplanerna.

Frågan om företaget ska få tillstånd, så kallad bearbetningskoncession för att bryta järnmalm i området ligger sedan 2017 på regeringens bord. Förra året kritiserades processen för att gå för långsamt, men regeringen tillbakavisade anklagelserna.

– Beslutet kring bearbetningskoncessionen innehåller komplexa frågeställningar och omfattande underlag som påverkar handläggningstiden, sa näringsminister Ibrahim Baylan (S) i en kommentar till TT.

Regeringen har nyligen bett UNESCO att titta på om järnmalmsprojektet i Kallak kommer att ha en effekt på världsarvet Laponia. Något som Beowulf Mining enligt en kommentar till Börsvärlden inte oroades över.

ANNONS

– Vi är glada över att vår ansökan verkar utvecklas av regeringen och det är företagets uppfattning att departementet genom att rådfråga UNESCO tillfredsställer alla regeringspartners om att företagets ansökan är bra. Medan nyheterna kom som en överraskning för företaget och det är tydligt att investerare reagerat negativt, anser företaget inte att denna fråga väcker en väsentlig oro, uppgav vd Kurt Budge.

LÄS MER:M KU-anmäler regeringen för senfärdighet

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!

ANNONS