Äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M). Arkivbild.
Äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M). Arkivbild. Bild: Claudio Bresciani/TT

Extra bostadsbidrag till barnfamiljer förlängs

Regeringen vill förlänga den tillfälliga höjningen av bostadsbidraget till barnfamiljer i ytterligare ett halvår till och med juni nästa år.

ANNONS

– Inflationen är fortfarande hög och fördelningspolitiskt är det här en träffsäker åtgärd. Vi når de barnhushåll som har det allra tuffast, säger äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M).

Regeringen höjde i mars maxbeloppet för bidraget från 1 325 kronor till 2 100 kronor i månaden. Bidraget skulle egentligen ha löpt ut den 31 december i år, men förlängs nu med ytterligare sex månader.

Någon permanent höjning av bostadsbidraget är dock inte aktuell enligt äldre- och socialförsäkringsministern.

– Det här är en tillfällig höjning av särskilda skäl precis som under pandemin. Vår förhoppning är att inflationen inte ska bita sig fast utan att vi återgår till ett mer normalt läge och då föreligger det inte särskilda skäl längre, säger Anna Tenje.

ANNONS

Omkring 110 000 barnfamiljer berörs av det tillfälliga tilläggsbidraget och kostnaden för statskassan för ännu en sexmånadersperiod uppgår enligt socialdepartementet till 736 miljoner kronor.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS