Experterna om bitcoin: Var försiktig

Från 600 till nästan 5 000 dollar - och sedan tillbaka till under 4 000.  Värdet på den digitala valutan bitcoin svänger ordentligt just nu.  – Det är lite som att köpa en teknikaktie med hög risk, säger Ludvig Öberg, medgrundare till svenska bitcoinföreningen.

ANNONS
|

För ett år sedan fick du betala runt 600 dollar, cirka 4 800 kronor, för en bitcoin. I juli hade värdet rusat till nästan 5 000 dollar, eller 40 000 kronor – utan att vare sig valutan, eller blockkedjan den vilar på, förändrats på något fundamentalt sätt. De senaste veckorna har priset på en bitcoin legat mellan 3 000 och 4 000 dollar, och intresset från småsparare har ökat.

– Uppmärksamheten kring bitcoin och blockkedjan har ökat – media skriver till exempel om det och det gör att fler vanliga investerare blivit medvetna om kryptovalutor. Många spekulanter lockas också av att värdet stigit snabbt, det är säkert en stor anledning till att priset fortsatt öka, säger Ludvig Öberg.

ANNONS

"75 - 80 procent spekulation om framtiden"

Han började intressera sig för bitcoin 2011, som 17-åring – och räknas därmed som en av landets mest erfarna bitcoin-profiler. Han har bland annat varit med och grundat bitcoinhandelsplatsen Safello, Svenska Bitcoinföreningen och Genesis Block Consultancy, en konsultbyrå inom blockkedjor.

Ludvig Öberg bedömer att mellan 75 och 80 procent av bitcoins värde i dag vilar på spekulation om hur valutan utvecklas i framtiden – investerare räknar bland annat med att den ska få ordentligt större betydelse och börja användas av allt fler.

– Jag skulle säga att resten, mellan 20 och 25 procent av värdet, dock reflekterar den faktiska användningen i dag. Bitcoin används till exempel i länder med hög inflation, som Venezuela, och för att föra ut pengar från länder med tuff kapitalkontroll, som Kina, säger Ludvig Öberg.

Bank-vd: Värre än tulpanmanin

Flera andra bedömare är betydligt mer pessimistiska – under de senaste månaderna har såväl den prisade ekonomiprofessorn Robert Shiller som investeringsstrateger, storbanksanalytiker och it-miljardären Mark Cuban varnat för en rejäl bubbla kring kryptovalutan. I förra veckan gick också Jamie Dimon, vd för den amerikanska storbanken JP Morgan Chase, ut och kallade bitcoin för bedrägeri och en bubbla värre än den berömda tulpanmanin i Nederländerna på 1600-talet. Värt att notera är att samma bank dock nyligen inlett ett samarbete med blockkedjan Ethereum, med kryptovalutan ether, som du kan läsa om i artikeln här intill. Dimons uttalande, tillsammans med nyheten att Kina ska förbjuda bitcoin, fick också den digitala valutan att tappa påtagligt i värde under förra veckan – för att under måndagen börja klättra uppåt igen.

ANNONS

Ludvig Öberg ser dock inte de olika blockkedjorna som rena konkurrenter.

– Bitcoin och till exempel ether har olika användningsområden och delvis olika syften. Samtidigt är intresset för kryptovalutor och kapitalet från potentiella investerare i blockkedjor begränsat – på det viset finns det ändå en konkurrens mellan olika digitala valutor, säger han.

Sparekonom: Svårt att förstå

Joakim Bornold, sparekonom på nätmäklaren Nordnet, rekommenderar småsparare som lockas av kryptovalutor att vara mycket försiktiga.

– Både prissättningen av till exempel bitcoin, och tekniken bakom, kan vara svår att förstå. Det är i princip omöjligt att säga vad en bitcoin egentligen är värd. Eftersom det är ett nytt tillgångsslag finns det heller ingen bakgrund eller längre historik att luta sig mot. Om du vill investera i kryptovalutor bör du läsa på så mycket som möjligt och se det mest som en rolig grej – och gå bara in med pengar du kan tänka dig att bli av med. Det finns en väldigt hög risk i det här, säger han.

Vad är det då bitcoin-investerare hoppas på? När den digitala valutan lanserades 2009, efter den stora finanskrisen, trodde många entusiaster att bitcoin skulle bli en ny global världsvaluta, där alla priser på varor och tjänster världen över skulle kunna sättas i bitcoin. Ludvig Öberg ser i stället blockkedjan och valutan som ett alternativ till dagens finansiella system – om den utvecklas.

ANNONS

Bitcoin - det nya guldet?

– I dag kan blockkedjan bakom bitcoin hantera tre transaktioner per sekund, att jämföra med Visas system som kan genomföra runt 40 000 transaktioner per sekund. Om man lyckas utveckla systemet skulle till exempel all växling mellan olika valutor, i framtiden, kunna ske i bitcoin i stället för i dollar. Det hade varit en mer politiskt oberoende valuta att använda sig av. Det är också många som är kritiska till centralbankernas nya policy med minusräntor och stora obligationsköp i högkonjunktur – om det går åt helvete skulle bitcoin och blockkedjan kunna vara ett alternativ, säger han.

Det faktum att de digitala valutorna stigit i värde, medan börsen fallit, har också satt igång diskussioner om att bitcoin tagit guldets gamla roll som "säker investering" i oroliga börstider. Ludvig Öberg är dock skeptisk till det resonemanget.

– När människor säger att bitcoin är det nya guldet måste man ta hänsyn till att bitcoin aldrig upplevt en finanskris – valutan har aldrig testats på det viset. Det är först när det kommer en ny kris som vi kan se om investerare flyr till eller från bitcoin. Det blir spännande att se vad som händer, säger han.

Fakta: Ordlista för kryptovalutor

Kryptovaluta: En helt digital valuta, som enbart finns i virtuell form. Kryptovalutor är dock oreglerade och har inget land eller centralbank bakom sig – utan vilar i stället på en blockkedja, som i sin tur är baserad på kryptografi.

Blockkedja/block chain: En digital infrastruktur som exempel kan användas för att, i bitcoins fall, spåra alla transaktioner som genomförs med bitcoin. IBM och det enorma rederiet Maersk försöker samtidigt ta fram en blockkedja som kan spåra all last på fraktfartyg. Ett tredje exempel är Lantmäteriet, som just nu tittar på hur överlåtelser av fastigheter i framtiden skulle kunna skötas automatiskt genom att exempelvis registreringar av fastigheter flyttas mellan köpare i en blockkedja.

ICO, Initial coin offering: Blockkedjornas motsvarighet till en börsnotering. ICO är en parafras på det amerikanska uttrycket IPO, Initial public offering, som betyder just börsnotering. I stället för aktier i ett bolag, erbjuds investerare i blockkedjor ett begränsat antal poletter, "tokens. Namnet på Ethereums polett är till exempel ether.

ANNONS