Maria Landeborn, privatekonom och senior strateg på Danske Bank. Arkivbild.
Maria Landeborn, privatekonom och senior strateg på Danske Bank. Arkivbild. Bild: Lisa Arfwidson/SvD/TT

Experten spår lägre tillväxt för Nvidia

Maria Landeborn, privatekonom och senior strateg på Danske Bank, spår att Nvidias tillväxt kommer att mattas av sedan aktien gått upp med drygt 200 procent det senaste året.
– Nu börjar den här boosten man fått från AI komma in i jämförelsetalen, säger hon.

ANNONS

Nvidia slog marknadens högst ställda förväntningar när de släppte sin kvartalsrapport under onsdagskvällen svensk tid. Det amerikanska chipföretagets aktie har gått upp med drygt 200 procent de senaste året.

– Man måste säga att förväntningarna varit högt ställda, förstås. Men man slår dem på intäkter, man är mer lönsam än vad analytikerna trodde, vinsten är högre och man gör en aktiesplit, vilket i teorin inte ska påverka aktiekursen men ganska ofta gör det ändå, säger Maria Landeborn till TT.

"Världens viktigaste bolag"

– Nvidia har ju kallats världens viktigaste bolag och det här är ju den rapport som är viktigast för hela aktiemarknaden. Hade den här rapporten varit en besvikelse så hade det gjort avtryck på hela börsen i morgon. Men som det ser ut nu är det bättre än väntat över hela linjen, säger Landeborn.

ANNONS

Hon tror att rapporten ger en positiv impuls på torsdagens handel där Asienbörsen öppnar först. Marknadens förväntningar på Nvidia kommer att vara fortsatt höga.

Tuffare jämförelsetal

Landeborn tror ändå att bolagets tillväxt kommer mattas av under kommande kvartal.

– Marknaden har fortsatt höga förväntningar på vad Nvidia ska leverera i form av tillväxt och vinster. Sedan är det ju så att de extremt höga tillväxttal som vi sett de senaste kvartalen, de kommer man ju inte riktigt ha framöver, säger Landeborn.

– Nu börjar den här boosten man fått från AI komma in i jämförelsetalen. När Nvidia framöver släpper sina resultat så kommer jämförelsetalen bli tuffare för att den här enorma tillväxten tog fart för något år sedan, fortsätter hon.

ANNONS