Teslagrundaren Elon Musks köp av plattformen Twitter är klart. Arkivbild.
Teslagrundaren Elon Musks köp av plattformen Twitter är klart. Arkivbild. Bild: Carina Johansen/NTB/TT

Expert: Musk kan styra offentliga samtalet

Elon Musk har talat sig varm om yttrandefrihet och vill att människor ska få uttrycka sig mer fritt. Nu är Twitterköpet i hamn – hur blir det med hans vision för plattformen?
– Det är få i dag som tror att det fungerar och är så enkelt, säger journalisten Emanuel Karlsten om Musks tanke om "absolut yttrandefrihet".

ANNONS
|

Elon Musk har tidigare aviserat att han bland annat vill köpa ut Twitter från börsen och göra det till ett privat företag. En annan sak som varit uppe på tapeten från Musks håll är att släppa plattformen fri från moderering.

– Han kommer säkerligen vilja tona ned modereringsriktlinjerna än tvärtom, säger Brit Stakston, mediestrateg med inriktning på bland annat sociala medier.

Tanken om en "absolut yttrandefrihet" på Twitter kan låta fin, men i praktiken är det något helt annat, menar journalisten Emanuel Karlsten.

– Det är få i dag som tror att det fungerar och är så enkelt. Det enda som händer då är att det blir mobbarna och de som trakasserar som blir kvar eftersom de skrämmer iväg alla andra.

ANNONS

Påverkar offentliga samtalet

Enligt Brit Stakston finns det generellt en idé hos techbolag att om man låter saker vara fria så kommer allt bli "frid och fröjd".

– Verkligheten ser annorlunda ut. Det finns nu en dokumenterad verklighet vad gäller hat och hot online. Modereringsriktlinjer har handlat om en sund miljö för dem som använder plattformen.

Det är också djupt bekymmersamt att kontrollen över ytterligare en stor kommunikationskanal ägs av en enskild individ, säger hon. Facebookgrundaren Mark Zuckerbergs bolag äger, förutom Facebook, bland annat Instagram och Whatsapp.

– Vi kan konstatera att en av världens rikaste män till sin palett nu har en plattform som trots sin marginalitet användarmässigt har, framför allt i USA, en otroligt stor påverkan på det politiska och sociala samtalet och styr även det offentliga samtalet.

Att Elon Musk är en entreprenör och duktig på affärsutveckling råder det inga tvivel om, anser Stakston. En del av det som Elon Musk sagt att han vill göra med Twitter är bra menar hon, exempelvis prenumerationsmöjligheter, lösa problem med så kallade botar och fejkkonton och verifikation av användare.

"Svårt räkna ut Musk"

Men allt det här är inte helt enkelt.

– Ett bättre sätt att verifiera identiteter kan vi tycka är jättebra. Men vi ska komma ihåg att anonymitet på nätet är också en rättighet och här finns grundkonflikten.

ANNONS

Hur allt det här ska gå ihop med Musks vision om ett öppet och demokratiskt digitalt torg är svårt, menar Brit Stakston och säger att förändringar kommer ta lång tid.

Även Emanuel Karlsten ser svårigheter mellan visionen och den verklighet som råder.

– Utifrån vad han säger så förenklar han saker lite, men han är också en person som lyckats vitalisera motorbranschen på ett sätt som ingen trodde var möjligt – att göra elbilar sexiga igen som han pratar om. Han har gjort samma sak med rymdprogrammet i USA, säger Karlsten och tillägger:

– Det är väldigt svårt att räkna ut Elon Musk även om det han säger framstår lite drömmande och naivt.

Brit Stakston, mediestrateg med inriktning på bland annat sociala medier. Arkivbild.
Brit Stakston, mediestrateg med inriktning på bland annat sociala medier. Arkivbild. Bild: Simon Rehnström/SvD/TT

Fakta: Elon Musk

Elon Musk föddes i Sydafrika 1971. Han flyttade i 18-årsåldern till Kanada, och sedan vidare till USA.

Karriären inleddes med företaget X.com vars affärsidé var betallösningar via nätet. Via ett uppköp kom företaget senare att byta namn till Paypal och 2002 köptes bolaget upp av Ebay. Musk, som var företagets enskilt största aktieägare, hade då aktier värda 165 miljoner dollar.

Före Twitterköpet var Musk mest känd för rymdraketsbolaget Space X samt elbils- och energiföretaget Tesla, grundade 2002 respektive 2003.

Enligt tidskriften Forbes är Musk god för över 260 miljarder dollar – och därmed med råge världens rikaste person.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS