Ring klocka, ring. Jonas Eklind, vd, tar in Azelio på Börsen.
Ring klocka, ring. Jonas Eklind, vd, tar in Azelio på Börsen. Bild: Stig-Göran Nilsson

Ex-minister satsar på Göteborgs nya börsbolag

Vd Jonas Eklind ringde på måndagsmorgonen in Göteborgsföretaget Azelio på börsen. Att den finansiella omvärlden är skakig skrämmer inte – det är i framtiden som solen ska skina över det växande energiföretaget. Tidigare finansministern Pär Nuder är en av flera tunga investerare.

ANNONS
|

Efter den traditionella inringningen och bolagets notering på Nasdaq First North på måndagen förklarade Jonas Eklind för GP:

– Att komma in på börsen var ett viktigt delmål. Nästa stora mål är när vi drar igång vårt verifieringsprojekt i Marocko till hösten, ett avgörande steg inför den industriella och kommersiella delen av verksamheten, säger han.

Lagring av solenergi

Azelios fokus är produktion av solenergi – och framför allt utvecklingen av en teknik som gör att man kan lagra energi från solen för hållbar elproduktion dygnet runt till en låg kostnad.

– Intresset är stort. Eftersom vi befinner oss i en brytningstid och går från fossil till alternativ energi är det många som på olika sätt vill vara med i den här utvecklingen och satsa långsiktigt, säger Jonas Eklind.

ANNONS

Den tekniska lösningen på hur solenergi kan lagras har under året väckt intresse i 54 olika länder och lett 110 olika projekt med ett initialvärde på cirka 50 miljarder.

Ex-minister satsar

Såväl nationella som internationella investerare tycks tro på en ljus framtid för solenergiföretaget och inför noteringen på Stockholmsbörsen, Nasdaq First North, tillfördes Azelio 242 miljoner kronor.

– Det är tydligt är att vi har en intressant och viktig lösning på en av världens största utmaningar. Under teckningsperioden fick vi in 2 200 nya aktieägare och fortsätter nu utvecklingen mot att industrialisera vårt system och nå en volymmarknad under 2021, säger Eklind.

Störst aktieägare, knappt 30 procent, är Kent Janér som satsat 15 miljoner genom bolaget Blue Marlin.

Han sitter med i styrelsen för Azelio, precis som tidigare finansministern Pär Nuder och affärsmannen Lars Thunell.

– Totalt satsade styrelse, ledning och övriga aktieägare 21 miljoner inför introduktionen, säger Jonas Eklind.

Satsar på sikt

Måndagens introduktion på Börsen skedde under pompa och ståt. Ingången på aktien var 22 kronor – som lägst låg den på 14.50 men stabiliserades och låg under måndagseftermiddagen på strax under 16 kronor.

– Det går förstås inte att dra några slutsatser så här tidigt, i synnerhet inte med tanke på omvärldens osäkerhet. Det här är framför allt en långsiktig satsning och med tanke på det stöd vi har känns den också stabil, säger Jonas Eklind.

ANNONS

LÄS MER:Göteborgstekniken som vill rädda planeten

LÄS MER:Västsvenskt solenergibolag vill skina på börsen

Göteborgsföretag på Börsen

På de olika börserna finns ett 40-tal bolag med intresse för Göteborgsregionen. Det senaste är Azelio som noterades på Nasdaq First North där just många teknikbolag finns. Dessförinnan var det I-Tech som noterades på Nasdaq i maj i år.

Azelio har sitt huvudkontor i Göteborg och en stor utvecklingsverksamhet i Åmål. I Uddevalla, i en del av Volvos gamla fabrik, ska den industriella proceduren utvecklas.

Företaget växer och inom kort kommer tolv personer att nyanställas i Västsverige.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS