Enligt EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström syns tendenser på att stål dumpas i Europa.
Enligt EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström syns tendenser på att stål dumpas i Europa.

EU:s strafftullar mot USA införs i veckan

Effekterna av USA:s ståltullar börjar nu kännas av i Europa. I dagarna svarar EU med strafftullar på amerikanska varor. Har handelskriget inletts?

ANNONS
|

Malmström är på besök i ett kylslaget Australien, och ett bistert regn smattrar mot glastaket över lobbyn på hotellet i Sydney där den svenska EU-kommissionären bor. Hon är här för att tillsammans med Australiens regering dra i gång samtalen om ett handelsavtal.

Förhandlingarna inleds mot en fond av ett uppblossande handelskrig, där den senaste utvecklingen är USA:s konflikt med Kina kring nya tullar.

Från den 1 juni gäller USA:s kritiserade stål- och aluminiumtullar för EU. Enligt Malmström syns tendenser på att stål dumpas i Europa.

- Stålet som skulle säljas på den amerikanska marknaden försöker man sälja billigt på den europeiska marknaden. Vi har även hört flera amerikanska företag som säger att stålet blivit dyrt, säger hon till TT.

ANNONS

Amerikanska varor

EU överväger därför ytterligare åtgärder, eftersom den normala handeln med stål påverkas.

- Vi kanske också behöver införa skyddande tullar på stål, säger Malmström.

Just nu pratar USA och EU inte alls med varandra. I dagarna, Malmström vill inte säga ett exakt datum, införs EU:s strafftullar mot USA.

- Om några dagar kommer vi att införa våra balanserande åtgärder som vi kallar det, andra tullar mot dem, säger hon.

Det rör sig om en tidigare offentliggjord lista på amerikanska varor till ett värde av 2,8 miljarder euro. Trump har i sin tur hotat med att införa tullar på bilar och lastbilar som exporteras från EU till USA.

- Det är klart att det skulle vara ett mycket allvarligt slag, säger Malmström, som tillägger att EU inte tagit ställning till något tänkbart motdrag:

ANNONS

- Det finns ju en enorm kritik mot detta även i USA, eftersom det också skulle slå mot amerikansk bilindustri.

Större vilja

Handelsbråket med USA påverkar inte EU:s övriga förhandlingar om frihandelsavtal, hävdar Malmström. Hon ser att den politiska viljan att få till avtal mellan länder världen över snarare ökar, och tar Australien som exempel.

- Den tekniska delen är alltid komplicerad, men den politiska viljan är större. USA, vår vän och partner, vill inte vara med, men det vill vi andra. Vi öppnar upp fördelar som USA går miste om, säger hon.

Cecilia Malmström kallar USA:s stål- och aluminiumtullar olagliga, och ett motdrag är att EU har anmält tullarna till Världshandelsorganisationen WTO.

- USA ser inte Europa som en vän eller allierad, utan tycker att exporten – bland annat svenskt stål som är av yttersta kvalitet – är ett hot mot nationell säkerhet. Det är klart att det är en mycket, mycket märklig situation, säger hon.

ANNONS
TT, Sydney

Fakta: USA:s importtullar

USA:s president Donald Trump beslutade i mars om importtullar på stål och aluminium på 25 respektive 10 procent. Undantag gavs till en början för EU och flera andra stora ekonomier, men det slopades från och med den 1 juni.

USA:s tullar slår mot EU-export av stål och aluminium för 6,4 miljarder euro (cirka 65 miljarder kronor). Trump har även tillsatt en utredning som kan bana vägen för nya tullar på bilar och lastbilar som exporteras från EU till USA.

Fakta: Sveriges handelsavtal

Alla Sveriges frihandelsavtal sluts på EU-nivå. Sverige har inga egna avtal med något land. Sverige är ett av de mest frihandelsvänliga länderna inom EU.

Omkring 30 procent av Sveriges handel med varor och tjänster sker med länder utanför EU:s inre marknad.

Enligt handelsmyndigheten Kommerskollegium är 1,3 miljoner jobb i Sverige - motsvarande nästan 30 procent – kopplade till utrikeshandeln.

EU har frihandelsavtal med närmare 70 länder, och fler är på gång. EU är den största handelspartnern för 59 länder.

Källa: Europaportalen

ANNONS